Od januara PDV 21 odsto, veće akcize na gorivo, alkohol, cigarete...

"Nijesmo se odlučili za povećanje stope PDV-a jer bi to dovelo do rasta cijena, a time i do pada životnog standarda građana", kazao je Simović u decembru 2016. godine
156 pregleda 89 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.06.2017. 18:22h

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV –a od sedam ostati nepromijenjena.

To je najavio ministar finansija Darko Radunović nakon sastanka u Privrednoj komori gdje je prezentovao mjere Fiskalne strategije u period od 2017. do 2020. godine.

Planirano je da se zamrzne zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zapošljena biti zamijenjena samo sa jednim. Mjerama je predviđeno i da plate funkcionera budu smanjena za 6 odsto.

"Niža stopa PDV-a neće biti mijenjana i ona ostaje u istom nivou i to je urađeno sa namjerom da sačuvamo standard najugroženijih stanovnika, a takođe i zbog značaja turizma kao nosioca privrednog razvoja“ kazao je Radunović.

Iako Radunović tvrdi da je zadržana niža stopa PDV-a da se ne bi ugrozio životni standard građana, izvjesno je da će povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto značiti najveći udar po "džepu građana" i njihovom životnom standardu. To najbolje potvrđuju riječi potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Milutina Simovića koji je krajem prošle godine javno istakao da se nijesu odlučili za povećanje PDV-a u 2017. godini da ne bi ugrozili standard građana.

"Saopštavano je da su predložene mjere socijalno nepravedne, da će najveći teret podnijeti najsiromašniji slojevi i slično. Činjenice govore suprotno. Predloženim budžetom težilo se maksimalnom očuvanju standarda zaposlenih, odnosno ukupnog stanovništva. Nijesmo se odlučili za povećanje stope PDV-a jer bi to dovelo do rasta cijena, a time i do pada životnog standarda građana", kazao je Simović u decembru 2016. godine.

On je to saopštio nakon žestokih kritika javnosti zbog seta mjera koje je Vlada usvojila. Simović je kritike javnosti nazvao tendencioznim i netačnim. Ocjene sindikata, medija i opozicije nazvao je "paušalnim sa politikantsko-populističkim sadržajima, koje nemaju činjenično utemeljenje, a kojima se nastoji Vladi podmetnuti ono što nije istina".

Prvi paket mjera fiskalne konsolidacije sadržo je smanjenje zarada za osam odsto najvišim državnim funkcionerima, njih oko 800 (premijer, ministri, poslanici, sudije, tužioci, pomoćnici ministara, šefovi kabineta, predsjednik države), smanjenje naknada za majke sa troje i više djece prema kojoj se naknada koja sada iznosi 336 eura smanjuje na 264, a naknada od 192 eura na 144 eura. Uz to, povećanje akcize na gorivo za devet centi, PDV na kompjutere i na ostalu računarsku opremu sa sadašnjih sedam na 19 odsto, zadržavanje kriznog poreza od dva odsto na zarade iznad 480 eura.

Kako je saopšteno iz Vlade ministar je naglasio da će ukupni efekat mjera u neto iznosu biti oko 117 miliona eura što bi trebalo da rezultira uštedom od 2,1 odsto BDP-a. Na prihodnoj strani očekuje priliv novca u državnu kasu od 132,9 miliona eura, a na rashodnoj ušteda od 41,5 miliona.

"Međutim, zbog obaveza koje imamo za sljedeće tri godine, koje su u iznosu od 57,4 neto efekat će biti 117 miliona", rekao je Radunović.

Novi paket mjera Vlada donosi nakon konsultacija sa MMF-om koji je još u drugoj polovini prošle godine prilikom posjete Crnoj Gori predložio ovaj scenario.

Vlada je odlučila da "poštedi" one koji imaju najviše novca, pa tako neće povećavati porez na dobit, a zadržaće i povlastice za krupne investitore koji grade hotele sa četiri i više zvjezdica.

Cilj novog paketa mjera je, kako je rekao Radunović danas u Privrednoj komori, da javni dug od 2019. godini uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto, kao i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020. godini.

"Sve ovo se radi sa ciljem da inopovjerioci steknu kredibilitet i rada Vlade. Mislim da ćemo biti u prilici da promijenimo kreditni rejting, a na kraju dostupnost inofinansijskih tržišta trebalo bi da bude veća i u obimu i sa sniženjem kamata, pa i da kažem u boljoj ročnosti", kazao je Radunović.

Promjene mjera socijalne politike

Ministar je najavio promjenu mjera socijalne politike gdje se planiraju povećati socijalna davanja u slučajevima matterijalnog obvezbjeđenjaa porodice i u slučajevima dječjeg dodatka za 20 procenata.

"Kroz primjenu Zakona o implementaciji presuda Ustavnog suda stvoriće se pretpostavke o smanjenju davanja u sektoru socijalnih davanja i na sjutrašnjoj Komisiji razmatraćemo set tih mjera. Ministarstvo za rad i socijalno staranje napraviće predlog davanja koja idu prema majkama sa troje i više djece", rekaao je Radunović.

Bonus video: