NVO Perućica o Danu zaštite životne sredine: Nadležni ne čuju zvukove šega

Predstavnik NVO „Perućica“ Milan Kastratović predložio je „da se ukinu sve institucije koje čuvaju prirodu“, jer su „nekad za to bili dovoljni šumar i seoski kmet“
1 komentar(a)
Milan Kastratović, Foto: Arhiva Vijesti
Milan Kastratović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2017. 08:50h

Povodom 5. juna Dana zaštite životne sredine, iz NVO „Perućica“ koja se bavi zaštitom rijeka i životne sredine u opštinama Andrijevica i Berane, su predložili da se promijeni Ustav Crne Gore i izbriše “ekološka država”, jer je, kako tvrde, Crna Gora prije definisanja te odredbe „bila očuvanija i više ekološka“.

Predstavnik NVO „Perućica“ Milan Kastratović predložio je „da se ukinu sve institucije koje čuvaju prirodu“, jer su „nekad za to bili dovoljni šumar i seoski kmet“.

„Kakav doprinos će Crna Gora, kao ekološka država, dati obilježavanju svjetskog Dana zaštite životne sredine? Čime će se pohvaliti, slikanjem pred TV kamerama društveno-političkih radnika koji sade drvo u gradskom parku i daju nemjerljiv doprinos unapređenju životne sredine. Na drugoj strani aktivisti NVO sektora sa svojim čuvenim „radionicama“ će ukazivati na probleme i značaj prirode. I dok se priroda brani pred TV kamerama u parkovima i konferencijskim salama, na drugoj strani odjekuje buka motornih šega i bagera, uništavajući šume i rijeke. Ali, do onih što se slikaju ne dopire buka mašina, za njih je to daleko i nebitno”, saopštio je Kastratović.

On je istakao da su primjeri najnovijeg uništenja prirode gradnja mini elektrana, “koje ne rješavaju pitanja energije, ali su postale statusni simbol novopečenih biznismena, da mogu da rade protiv naroda, prirode i države”.

“Institucije su tu da im daju papire u kojima mora da piše da to nikom ne šteti, da je to korisno za narod, nego nije svjestan, pri tom postavljajući nove naučne osnove u čuvenim ekološkim elaboratima u koje će živom svijetu biti bolje nego prije”, kazao je Kastratović.

To su toliki naučni pomaci, kako je naveo, „da rijeke teku ispod zemlje, sokolovi prave gnijezda na stubovima dalekovoda, medvjedi i vukovi će preći da žive u grad, jer će šume biti samo u gradskim parkovima“.

Bonus video: