Neobičan slučaj penzionera iz Nikšića: Kako naplatiti dug od izvršitelja?

Da izvršitelj Radovan Drinčić duguje Čivoviću smatra i Poreska uprava, dok Drinčić i Komora izvršitelja tvrde suprotno
179 pregleda 2 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Ivan Petrušić
Rašo Čivović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.06.2017. 19:53h

Bivši radnik nikšićkih Rudnika boksita Rašo Čivović tvrdi da od prošle godine ne može natjerati javnog izvršitelja iz Nikšića Radovana Drinčića da mu vrati 193,83 eura, za koje tvrdi da je preplatio tokom izmirenja obaveze po osnovu sudske presude bivšem kolegi za klevetu, dok nikšićki izvršitelj tvrdi za “Vijesti” da zbog kamata tokom četiri godine i troškova vještačenja Čivović još nije ni izmirio dug u cjelosti.

“Prema presudi moj dug je iznosio 2.151,25 eura. Dok sam bio radnik Rudnika boksita tri rate su uplaćene po 64,61 euro, a kad sam otišao u penziju izvršitelj je nastavio da mi odbija rate u iznosu od 126 eura od ukupnog iznosa duga, a ne želi da mi uračuna ono što sam prethodno platio. Dakle, ne mogu da povratim 193,83 eura”, kazao je Čivović.

Izvršitelj Drinčić kaže, međutim, da su prve uplate Čivovićevog duga “bile pogrešne”, a da na iznos naveden u presudi treba dodati kamate tokom četiri godine i troškove vještačenja, što znači dodatnih ukupno 497,5 eura i da Čivović još nije izmirio dug u potpunosti.

“Presuda se mora izvršiti u cjelosti. Meni tuđe pare ne trebaju, niti ih mogu uzeti”, istakao je izvršitelj Drinčić.

Čivović kaže, međutim, da je iz Poreske inspekcije dobio drugo rješenje inspektorke Milene Bogdanović, koja je nakon četiri mjeseca utvrdila da je ukupno uplatio 2.345,08 eura, odnosno, preplatio 193,83 eura.

Izvršitelj Drinčić potvrdio je, takođe, da je upoznat sa novim dopisom poreske inspekcije i odgovarajući na pitanje “Vijesti” kratko je prokomentarisao:

„Poreski inspektori nešto znaju, a nešto ne znaju”.

S obzirom da mu, kako tvrdi izvršitelj duguje novac, Čivović javno pita sve institucije u Crnoj Gori kako da povrati svoj novac.

Komora izvršitelja tvrdi da nije bilo povrede zakona

Čivović se još 11. jula 2007. godine obratio za pomoć Ministarstvu pravde, a iz tog resora su njegov dopis proslijedili Komori javnih izvršitelja da ispita slučaj.

Komora javnih izvršitelja nije našla da je javni izvršitelj Drinčić izvršio neku povredu, niti da postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka.

Taj dopis je potpisao predsjednik Komore javnih izvršitelja Ivan Petrović. Čivović tvrdi da Komora nije sabrala iznos koji mu se duguje.

Bonus video: