Potpisan ugovor o osnivanju: Agrobiznis centar u Šavniku podrška poljoprivrednicima

Simović je, nakon potpisivanja ugovora, imao sastanak sa poljoprivrednicima iz Opštine Šavnik, kako bi im se u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva i Investiciono razvojnog fonda (IRF) predstavile mjere i programi podrške koji su im na raspolaganju
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2017. 17:02h

Agrobiznis centar u Šavniku predstavljaće podršku preduzetničkim idejama iz oblasti poljoprivrede i povezanih sektora, ali i podsticaj za brži razvoj tog područja, ocijenjeno je prilikom potpisivanja ugovora o njegovom osnivanju, saopšteno je iz Vlade.

Osnivanje Agrobiznis centra bi, kako je objašnjeno, trebalo da bude jedan od važnih elemenata razvoja poljoprivrede kao okosnice lokalne ekonomije, na bazi dnevne komunikacije o temama i pitanjima vezanim za unaprijeđenje kvaliteta života stanovnika Šavnika.

Ugovor o osnivanju Agrobiznis centra potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, i predsjednk Opštine Šavnik, Mijomir Vujačić.

Simović je kazao da Agrobiznis centar treba da bude prepoznatljiva i omiljena adresa poljoprivrednim proizvođačima koji će uvijek moći da dobiju adekvatan savjet i podršku za izradu biznis planova i aplikacija za konkurisanje za bespovratna sredstva iz nacionalnih i EU fondova.

„Opština Šavnik od danas će imati adresu koja će podržati kreiranje dobrih biznis ideja i stalnu i otvorenu komunikaciju sa korisnicima. Siguran sam da će poljoprivrednici s ovog područja pozdraviti ideju o formiranju Agrobiznis centra, a mi ćemo se potruditi da on bude osposobljen sa kvalitetnim kadrom“, rekao je Simović, saopšteno je iz Vlade.

On je dodao da je uvjeren da na prostoru Šavnika ima mladih ljudi koji su se školovali u oblasti poljprivrede i da žele da ostanu u svom mjestu.

Simović je, nakon potpisivanja ugovora, imao sastanak sa poljoprivrednicima iz Opštine Šavnik, kako bi im se u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva i Investiciono razvojnog fonda (IRF) predstavile mjere i programi podrške koji su im na raspolaganju.

On je saopštio da je zadovoljan što je imao priliku da sa poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima lokalne samouprave Šavnika razgovara o budućim razvojnim projektima, nakon što su uspješno završene strateške teme i pitanja važna za taj grad i Crnu Goru.

„Bavili smo se i ranije temama i pitanjima kako život na selu da učinimo boljim, kako da povećamo poljoprivrednu proizvodnju, na dobro vas, vaših porodica, Šavnika i Crne Gore. Bilo je i drugih tema, gdje smo razmišljali kuda i kako treba da ide Crna Gora i koji su to strateški pravci. Složili smo se da Crna Gora treba da ide naprijed, da mora da teži poboljšanju ekonomskog ambijenta, pripadnosti porodici evropskih naroda i razvijenih demokratija“, naveo je Simović.

On je dodao da su prethodne etape uspješno završene i da se Crna Gora nalazi na stabilnom putu razvoja demokratije i da je postala dio porodice najrazvijenijih zemalja.

„Svaka tačka Crne Gore, među kojima i Šavnik, treba da osjeti benefite svih tih procesa. Sada imamo ključni izazov kako dalje“, poručio je Simović.

On smatra da je jedino na taj način moguće razvijati i diverzifikovati ekonomiju, socijalnu politiku učiniti pravednijom, a život u selu i gradu atraktivnim, pojačati sistem obrazovanja i unaprijediti sistem zdravstva.

Simović je saopštio da je poljoprivreda jedna od tema koja će biti intenzivne u takvoj komunikaciji na terenu.

„To je jedna od tema koja će dodatno produbljivati naše međusobno povjerenje. Na toj temi, sigurno, neće biti gužve kao na nekim prethodnim, jer će sa te teme izostajati oni koji svoju ponudu kreiraju isključivo na politikanstvu“, rekao je Simović.

On je dodao da u razgovoru na tu temu treba razmotriti kako nešto stvoriti, napraviti puteve, vodovode i povećati kapacitete za korićenje EU fondova.

„O tome ćemo promišljati zajedno, onako kako smo to radili i kada smo donosili ovogodišnji o Agrobudžet, koji je veći 40 odsto, osnažen novim mjerama i prilagođen tenutnim kapacitetima i potrebama poljoprivrednika“, naveo je Simović.

On je podsjetio da će Opština Šavnik biti jedna od sedam sa sjevera Crne Gore koje će biti obuhvaćenje projektom za razvoj seoske infrastrukture i klastera kroz projekat IFAD-a, koji podrazumijeva četiri miliona eura kredita i dva miliona eura granta.

Simović je kazao i da će crnogorski poljoprivredni proizvođači imati još jednu mogućnost da dođu do potrebnih povoljnih sredstava za finansiranje.

„Radimo na tome da redizajniramo kreditni aranžman sa Abu Dabi razvojim fondom. Cilj nam je da bude sveobuhvatniji, dostupniji i da animira što veći broj potencijalnih korisnika. U tom pravcu iznosi kredita biće prilagođeni realnoj apsorpcijskoj moći potencijalnih korisnika“, saopštio je Simović.

On je kazao da je na tu temu otvoren dijalog sa partnerima iz Abu Dabi fonda, tokom njihove nedavne misije u Crnj Gori, kada je postignut visok stepen saglasnosti.

Vujačić je rekao da posjeta Simovića predstavlja ohrabrenje da će se uspjeti u zacrtanim ciljevima za razvoj opštine uspjeti, zbog posebnog senzibiliteta ministra poljoprivrede prema potrebama svih građana Šavnika.

On je naveo da će lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i resornom Ministarstvom nastaviti sa realizacijom razvojnih projekata.

Simović je sa rukovodstvom lokalne samouprave razgovarao i o konkretnim projektima na razvoju ruralne infrastukture, prije svega putne i vodovodne, koji se realizuju, ali i o ostalim inicijativama koje se odnose na ideje za otvaranje novih pogona iz sektora drvoprerade i proširenje kapaciteta fabrike vode.

Galerija

Bonus video: