USS: Izmjene Zakona o radu su ozbiljne prijetnje zaposlenima

Generalni sekretar USS Srđa Keković podsjetio je da Ministarstvo rada priprema izmjene najvažnijeg zakona koji reguliše prava radnika, te da se tim izmjenama pokušavaju narušit prava radnika.
2 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2017. 13:00h

Unija slobodnih sindikata (USS) organizovaće ove sedmice dvije javne tribine kako bi članstvo upoznala sa najavljenim izmjenama Zakona o radu koje, kako je ocijenjeno iz te organizacije predstavljaju ozbiljne prijetnje pravima i položaju zaposlenih

To je najavljeno danas na konferenciji za novinare na kojoj je USS prezentovala i rezultate monitoringa o tome koliko su poslodavci poštovali prava zaposlenih za 1. maj i 21. maj.

Prva tribina planirana je 31. maja u Baru, a sledećeg dana druga u Bijelom Polju.

Generalni sekretar USS Srđa Keković podsjetio je da Ministarstvo rada priprema izmjene najvažnijeg zakona koji reguliše prava radnika, te da se tim izmjenama pokušavaju narušit prava radnika.

"Usvajanje novih rešenja je predviđeno za kraja ove godine, a podslodavci od 2014. godine Zakon o radu predstavljaju kao biznis barijeru. Važeća rešenja daju neku ravnotežu, ali su ipak na strani poslodavaca. na tribinama hoćemo da prezentujemo naša rešenja o spornim pitanjima i da čujemo stav članstva o tome”, kazao je Keković.

Član Sekretarijata USS Nenad Čobeljić kazao je da je poslednje tri godine od kada se pričao novim rešenjima prisutan atak na prava zaposlenih, te da Unija neće dopustiti da se najvažniji instituti u zakonu naruše.

“Nadam se da će članstvo prepoznati opasnosti i da će podržati našu akciju” kazao je Čobeljić.

Ministar rada Kemal Purišić nedavno je kazao da Opšti kolektivni ugovor (OKU) predstavlja biznis barijeru i stav je Ministarstva rada i socijalnog staranja da pitanja koja su njime definisana treba uključiti u Zakon o radu. To je izazvalo negativne komenatare sindikalnih organizacija.

Osim Opšteg kolektivnog ugovora, preispituju se i potraživanja o radu. Ministarstvo i poslodavci smatraju da je period od pet godina rok u kome bi ih trebalo ograničiti.

Plan je da se preispitaju rešenja o zaradama, disciplinskim postupcima,bolovanjima...

Više od 80 odsto marketa radilo na praznike

Monitoring USS o poštovanju prava radnika prvog i 21. maja je pokazao da je više od 80 odsto trgovačkih radnji radilo na taj dan.

“Niko nije poštovao zakon koji kaže da od Ministarstva ekonomije i Inspekcije rada treba pribaviti dozvole za rad tokom tih praznika. Podzakonski akti koji treba da regulišu to pitanje nijesu donijeti, a rok je bio septembar 2013. godine” rekao je predsjednik podgoričkog opštinskog odbora sindikata prosvete Slobodan Savović.

On je dodao da monitoring rade od 2009. godine i da nijesu dobili podatke od Inspekcije rada koji su poslodavci isplatili uvećane dnevnice radnicima zbog rada tokom državnih praznika.

USS je najavila da će tražiti da skupštinski Odbor za ekonomiju otvori to pitanje kako bi se uveo red u toj oblasti.

Bonus video: