"Rada" u stečaju, radnici hoće da se vrate na posao

Radnici od stečajnog upravnika nijesu uspjeli da saznaju da li se radi o bankrotu ili programiranom stečaju Bjelasice Rade
85 pregleda 0 komentar(a)
Rada, radnici, Foto: Jelena Ćetković
Rada, radnici, Foto: Jelena Ćetković
Ažurirano: 26.05.2017. 19:30h

Odluka Privrednog suda da uvede stečaj u bjelopoljsku fabriku mineralne vode Bjelasica Rada za oko 50 radnika je jedino rješenje, kazala je predstavnica sindikata Ljiljana Raković juče u krugu fabrike, gdje su čekali novog stečajnog upravnika Sretena Mrvaljevića da im potvrdi tu odluku.

Od njega nijesu uspjeli da saznaju da li se radi o bankrotu ili programiranom stečaju. Mrvaljević je istakao da će sa konkretnim podacima pred javnost izaći za oko mjesec.

Radnici kojima većinski vlasnik Eurofond duguje 13 plata su podsjetili da je odluka uslijedila nakon što je sud prilikom izvedenih dokaza utvrdio da je predlog Sindikalne organizacije Bjelasica Rade osnovan te da su ispunjeni zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

Kako su sva obećanja da će fabrika početi da radi uz pomoć kredita pala u vodu, radnici su, kako kažu, bili prinuđeni da se za pomoć obrate državi.

“Ovakvo stanje više nikuda nije vodilo. Niti radimo, niti možemo u penziju, a dugovanja rastu”, kazala je Raković.

Ona je pojasnila da je radnicima u interesu da fabrika radi i da radnici budu vraćeni na radna mjesta.

Međutim, ako to ne može neka se ispune obaveze radnicima kojima se duguje za poreze i doprinose oko 1.600.000 eura, a za plate oko 235.000 eura.

“Duguje se po osnovu presuda radnicima na plate što smo bili zakinuti od strane poslodavca”, kazala je Raković.

Njena koleginica Stanka Nišavić je dodala da je ovo veliko olakšanje za radnike.

“Nijesmo imali osiguranje, niti drugi posao, a nijesmo ni na poslu”, rekla je Nišavić.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić usvojio je u ponedjeljak predlog Sindikalne organizacije i donio odluku o pokretanju stečaja u preduzeću. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 30. jun ove godine, a ročište za ispitivanje potraživanja dana 6. jula.

Jovanić je na prethodnom ročištu, čitajući izvode iz izvještaja privremenog stečajnog upravnika Saše Zejaka, saopštio je da je dužnik 31. marta ove godine bio u blokadi 346 dana, a da dug iznosi 2,84 miliona eura.

Stečaj u Radi je prvi put uveden u aprilu 2007. na predlog Galeb grupe, koja je potraživala 118.000 eura. Rješenjem bivšeg Privrednog suda u Bijelom Polju krajem avgusta 2014. godine kompanija je nakon više od šest i po godina izašla iz stečaja.

Poreska uprava da utvrdi pravo stanje, da niko ne bude oštećen

Raković je kazala “Vijestima” da radnici imaju zapisnike od inspekcije i sad čekaju ponovo Poresku upravu da obavi kontrolu.

“Nedavno smo predali zahtjev PU da ponovo obavi kontrolu. U fabrici koja ne radi dvije godine ostalo je 45 radnika. Kada bi uplatili nedostajuće poreze i doprinose 10 radnika bi imalo pravo da ostvari penziju. Pet-šest radnika je steklo prijevremenu invalidsku penziju u iznosu od 124 eura”, navela je Raković.

Dodaje da su im plate regularno preko banke isplaćivane po ugovoru.

“Želimo samo da PU provjeri pravo stanje, a da ni država ni mi ne budemo oštećeni”, istakla je Raković.

Bonus video: