Popović: Završna izjava MMF-a potvrđuje ko govori istinu, a ko je prećutkuje

"Ono što morate da objasnite građanima Crne Gore je - šta se podrazumijeva pod ovim terminom “pozajmica od MMF-a“? Da li ste tražili da vam MMF pozajmi kadrove, tehniku, pamet ili, možda, finansijska sredstva?," kazala je Popović
59 pregleda 1 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.05.2017. 15:51h

Nakon što je iz Ministarstva finansija rečeno da nije upućen zahtjev za pozajmicu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da time ne pokušavaju da demantuju nju, već Završnu izjavu misije MMF-a od 01.03.2017. godine.

Kako je kazala, u izjavi te institucije jasno stoji da je kontrola misije MMF-a, u skladu sa članom 4 Osnivačkog ugovora, obavezna za sve članice MMF-a, ali u ovom slučaju „u kontekstu Zahtjeva za korišćenje resursa MMF-a (pozajmica od MMF-a).“

"Ono što morate da objasnite građanima Crne Gore je - šta se podrazumijeva pod ovim terminom “pozajmica od MMF-a“? Da li ste tražili da vam MMF pozajmi kadrove, tehniku, pamet ili, možda, finansijska sredstva?," kazala je Popović.

Kako je rekla, iz Ministarstva su još ranije "konstatovali da nam kadrova i pameti ne nedostaje, a o tehničkim dostignućima ne želim ni da govorim."

"Problem je što morate za ovu godinu obezbijediti 450 miliona eura nedostajućih sredstava, a 2018. i 2019. godine nas tek čekaju problemi. Ja sam jasno naglasila da je Ministar finansija izjavio da razmišlja o aranžmanu sa Svjetskom bankom, a da trenutno ne razmišlja o aranžmanu sa MMF-om. Međutim, iz Završne izjave MMF-a jasno proizlazi zaključak da ste vi, ipak, uputili Zahtjev za pozajmicu od MMF-a. Stoga, toliko o tome ko govori istinu, a ko prećutkuje činjenice," zaključila je Popović.

Bonus video: