Traže novi način za prodaju pasoša

“Detaljnim uvidom u tendersku dokumentaciju utvrđeno je da obje ponude nijesu dokazale da ispunjavaju kvalifikacioni uslov broj jedan koji je definisan javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom. To je da ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u izradi i realizaciji programa sticanja državljanstva na osnovu ulaganja u posljednjih sedam godina”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstvu turizm
51 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.05.2017. 18:27h

Konzorcijum britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services nijesu ispunili uslove za izradu programa ekonomskog državljanstva koji su bili predviđeni javnim pozivom.

Ministarstvo turizma je zbog toga poništilo javni poziv i sada se priprema novi model za realizaciju tog projekta.

“Detaljnim uvidom u tendersku dokumentaciju utvrđeno je da obje ponude nijesu dokazale da ispunjavaju kvalifikacioni uslov broj jedan koji je definisan javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom. To je da ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u izradi i realizaciji programa sticanja državljanstva na osnovu ulaganja u posljednjih sedam godina”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstvu turizma kojim rukvodi ministar Pavle Radulović.

Dodaju da je Komisija koja je vrednovala ponude dva ponuđača utvrdila i da one sadrže tehničke nedostatke, te da je početkom aprila donijeto rješenje o odbacivanju ponuda i poništenju javnog tendera. Iz Ministarstva su kazali i da je konzorcijum koji predvodi Helly and partners u zakonskom roku podnio prigovor koji je Komisija odbacila.

Ministarstvo je međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine. Rok za otkup tenderske dokumentacije istekao je 16. februara. Rok za dostavljanje ponuda je istekao 27. februara, a ponude su otvorene dan kasnije.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

U javnom pozivu je objašnjeno da program podrazumijeva ulaganja u privrednu djelatnost kojim će se doprinijeti ekonomskom razvoju države, ulaganje u nekretnine ili uplatu novca državnom budžetu.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fondova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen za korupciju...

Pozvaće sve da predlože novi program

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja su objasnili da Vlada sada razmatra novi model realizacije programa, kojim bi se uputio poziv zainteresovanim kompanijama sa iskustvom na projektima sticanja državljanstva da dostave predlog koncepta programa koji može biti uspješan u Crnoj Gori.

“Programi treba da sadrže detaljno razrađen model sticanja crnogorskog državljanstva, uslove koje mora da ispuni lice za sticanje crnogorskog državljanstva i realnu procjenu svih efekata programa na Vladu Crne Gore i crnogorsku ekonomiju. Formirana je multidisciplinarna i multiresorska Komisija koja će analizirati i testirati modele koji budu predstavljeni i odabrati odgovarajući model”, pojasnili su iz Ministarstva turizma.

Bonus video: