Popović: Vlada tražila pozajmicu od MMF-a

Potpredsjednica Demokrata je upitala da li Vlada pokušava od stručne i ukupne javnosti da sakrije da su svi makroekonomski pokazatelji narušeni i da Crna Gora nema ekonomske snage da vodi ekonomiju bez pomoći
76 pregleda 0 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.05.2017. 17:11h

Vlada je ispostavila zahtjev za pozajmicom od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a od javnosti pokušava da sakrije da su svi makroekonomski pokazatelji narušeni i da Crna Gora nema ekonomske snage da vodi ekonomiju bez pomoći, ocijenila je potpredsjednica Demokratska, Zdenka Popović.

"Uprkos izjavama ministra finansija da Vlada ne razmišlja o aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama, zapravo je ispostavila zahtjev za pozajmicom od MMF-a i, u skladu sa Osnivačkim ugovorom MMF-a, izvršen je monitoring ekonomske politike od strane misije MMF-a, pa je čak i pripremljen izvještaj koji je predstavljen Odboru direktora MMF-a na razmatranje i odlučivanje", rekla je Popović na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da je Misija MMF-a konstatovala da su ekonomski izgledi Crne Gore pogoršani i predložila restriktivne mjere štednje.

MMF je, između ostalog, predložio smanjenje penzija i zarada u javnom sektoru, reformu javne uprave, promjenu sistema socijalne zaštite i naknada za majke tako da se majke koje su napustile radna mjesta ohrabre da se ponovo uključe na tržište rada. Predloženo je i proširivanje poreske osnovice, uvođenje akciza na ugalj i povećavanje poreskih stopa, akciza na cigarete, alkohol, naftne derivate i zaslađena pića, tarifa za vodu i smeće,

Popović smatra da građane treba da zabrine činjenica da bi prihvatanje preporuka MMF-a značilo i gubitak svih instrumenata makroekonomske i ekonomske samostalnosti.

"Od Crne Gore se traži smanjenje javne potrošnje, što znači da će prvi na udaru biti školstvo i zdravstvo, a smanjiće se broj zaposlenih u javnom sektoru i na taj način će se povećati socijalno raslojavanje i siromaštvo. Traži se povećanje poreza, akciza i ostalih naknada sa državnog i lokalnog nivoa. Dakle, MMF bi kontrolisao našu privredu i ekonomiju", naglasila je Popović.

Ona je dodala da je upravo to razlog zbog kojeg je ministar finansija Darko Radunović najavio restriktivniju javnu potrošnju i podizanje izvornih prihoda, jer su se sve Vladine mjere poklopile sa predloženim mjerama misije MMF-a.

Popović je podsjetila da je ministar najavio povećanje poreskih stopa, povećanje akciza na cigarete, alkohol i negazirana pića, uvođenje dvije stope PDV-a.

"Sadašnja stopa PDV-a na osnovne životne namirnice bi se dodatno umanjila, a uvećala bi se poreska stopa na ostale proizvode na koje se dosad primjenjivala jedinstvena niža stopa", rekla je Popović.

Ona je navela da nije ispunjen osnovni cilj fiskalnih mjera, koje su uvedene prošle godine, da se tekući izdaci državnog budžeta finansiraju iz tekućih prihoda, bez zaduženja, jer je činjenica da javni dug raste.

"Penzije će biti zamrznute ili smanjene"

Popović ne očekuje da će penzioneri biti pošteđeni mjera štednje, kako je to u utorak rekao premijer Duško Marković.

Podsjeća da su preporuke ne samo MMF-a, već i Svjetske banke i Evropske komisije da se smanje izdaci za penzije.

"Penzije će biti ili zamrznute ili smanjenje", kazala je Popović.

Ona je dodala da prizivanjem MMF-a Vlada indirektno priznaje da je njeno vođenje ekonomske politike postalo neodrživo.

"Potrudiće se, naravno, da i budući aranžman sa MMF-om javnosti predstavi kao svoj novi reformski i uspješan poduhvat, ne mareći, pritom, što će takav način vođenja ekonomske politike dovesti do još većeg socijalnog raslojavanja i siromaštva", rekla je Popović.

Bonus video: