Komisija oborila odluku MUP-a: Sporne stolice od 25.000 eura

Državna komisija je 4. aprila ove godine postupajući po žalbi firme Fini dom Podgorica, čiju je ponudu MUP nezakonito proglasio neispravnom, usvojila žalbu i poništila odluku vladinog resora o obustavljanju tenderskog postupka
129 pregleda 0 komentar(a)
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2017. 16:27h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić nije postupilo po rješenju Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, u vezi sa tenderom vrijednim 25.000 eura, za nabavku ergonomskih stolica za potrebe Operativno komunikacionog centra, već je ponovo obustavilo tender.

Za razliku od prvog rješenja o obustavljanju postupka od 30. septembra, koje je potpisao bivši ministar Goran Danilović, Nuhodžić je donio isto rješenje. Razlika je jedino što je novo na latinici a prethodno je bilo na ćirilici.

Državna komisija je, međutim, 4. aprila ove godine postupajući po žalbi firme Fini dom Podgorica, čiju je ponudu MUP nezakonito proglasio neispravnom, usvojila žalbu i poništila odluku vladinog resora o obustavljanju tenderskog postupka.

Naloženo je MUP-u da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti i donese zakonitu odluku i obavezalo ga da u roku od 15 dana, po pravosnažnosti rješenja, žaliocu Fini dom nadoknadi troškove postupka u iznosu od 607 eura.

Državna komisija je utvrdila da je žalba osnovana jer naručilac nijednom odredbom tenderske dokumentacije nije predvidio obavezu ponuđača da u ponudi dostave sertifikate, garanciju kvaliteta, odnosno, bilo kakav atest kao dokaz o kvalitetu stolica.

U novom rješenju o obustavljanju tenderskog postupka od 3. maja, koje potpisuje Nuhodžić, navodi se, međutim, identično prvobitno obrazloženje.

"Sa ovakvim ponašanjem nanosi se ogromna šteta državnom budžetu jer se plaćaju tarife za sastavljanje žalbe”, saopštili su “Vijestima” iz firme Fini dom koja će se žaliti Državnoj komisiji i na novo rješenje MUP-a.

U ovoj firmi su "začuđeni kako ministarstvo ne postupa po instrukcijama Državne komisije, već mijenjajući samo pismo donosi identično rješenje o obustavljanju tenderskog postupka".

Bonus video: