Miličković: Pazite šta rade Rotšildi i A2A

Vlada traži da vjerujemo da će Italijani za uloženih 436 miliona dobiti 250 miliona
91 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2017. 15:43h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković poručio je ministarki ekonomije Zorici Sekulić da “dobro otvori oči da nas Rotšildi definitivno ne pokopaju”, i da ih “ne podcjenjuje jer oni vladaju svjetskom ekonomijom”.

Krajem prošle sedmice je objavljeno da italijanska kompanija A2A, koja rukovodi Elektroprivredom, sarađuje sa investicionom bankom Rotšild kako bi do kraja godine prodala svoj vlasnički udio.

A2A ima mogućnost da, prema aneksu akcionarskog ugovora sa Vladom, koji je Skupština usvojila početkom marta, između juna i septembra ove godine proda 41,7 odsto udjela u EPCG crnogorskoj Vladi za 250 miliona eura. Tu opciju (put opciju) je u pregovorima sa Vladom dogovorio novi menadžerski tim koji vodi A2A od 2014. godine.

"Uključenjem Rotšild banke kao konsultanta u naizgled završnoj fazi ovog po Crnu Goru i EPCG propalog braka sa A2A baca dodatnu mističnost i samo može da još više zabrine naše građane ali, nažalost, ne i Vladu”, istakao je Miličković.

Ministarka Sekulić bi, kako je dodao, “morala da kaže zašto se od Italijana ne traži povraćaj 20 miliona eura opljačkanog novca sa žiro računa Elektroprivrede.

“Ministarka bi nam morala kazati kako su to Italijani zamislili da 42 odsto akcija u Rudniku uglja (RUP) prodaju samome sebi u EPCG i da su ponovo akcionari u RUP. Ministarka bi morala dati odgovor zašto Rudnik uglja koji u zadnje dvije godine ostvaruje rekordne profite cca 10 miliona eura ne plaća državi koncesije, poreze i doprinose. Morala bi javnosti kazati, kada nije direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, zašto u oktobru ili novembru nijesu blokirani računi RUP-a koji je tada dugovao 14 miliona eura i ko je dozvolio da RUP godinama ugrožava budžet dok njegov menadžment i odbor direktora primaju plate u hiljadama eura, a firma im grca u 60 miliona eura gubitka”, dodao je Miliković.

On je kazao da Vlada traži da građani vjeruju da su Italijani poludjeli i potpisali "samoubilački sporazum" da za unesenih 436 miliona izvuku tričavih 250 miliona eura za sedam godina.

Bonus video: