Hipoteka prvi put i na "Petu aveniju"

Kompanija se povezuje sa šefom budvanske kriminalne grupe Svetozarom Marovićem
68 pregleda 0 komentar(a)
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.05.2018. 17:18h

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od gotovo 2.000 kvadrata na Bečićkoj plaži, vlasništvo kompanije “Fifth avenue investments limited“ iz Velike Britanije zbog poreskog duga od 81.244 eura.

Hipoteka na atraktivni zemljišni kompleks upisana je u petak u katastarsku evidenciju na zahtjev Sekretarijata za finansije.

To je prva hipoteka koju je lokalna uprava upisala na zemlju firme koju povezuju sa šefom organizovane kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić.

Opština je prije desetak dana blokirala i imovinu u Lučicama firme “Property investments” povezivane sa Marovićem, a koja je takođe veliki poreski dužnik.

Najnovija blokada imovina uslijedila je praktično odmah nakon što je Viši sud skinuo privremenu mjeru sa te i još nekoliko parcela od Lučica do Budve, vlasništvo četiri kompanije povezivane sa Marovićem.

Nakon što Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Ilinčeve koja se nalazi u Srbiji, sudija za istragu Višeg suda ukinuo je privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja na imovinu mreže povezanih kompanija “Property investments“, “Adriatic investments“, “Fifth avenue investment limited“ i “Good location properties”.

Viši sud je prvobitno po nalogu Specijalnog tužilaštva 26. januara 2016. donio privremenu mjeru, od kada je u katastarskoj evidneciji bila upisana zabrana na zemljišnim kompleksima uz samu obalu kojim gazduju te firme.

U okviru izviđaja u aferi “Property“ koju pokrenulo Specijalno tužilaštvo, sumnjalo se da je organizovana grupa, na čijem je čelu bio Marović, izvršila višemilionsku malverzaciju i prevarila gotovo 20 budvanskih porodica. Kupovinom zemljišnih kompleksa na najtraktivnijim pozicijama, u vrijeme kupoprodajne groznice od 2007. do 2009. godine, preko firmi čiji se vlasnici i dalje kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrava, brojni mještani su ostali bez ušteđevine koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmiri kreditna dugovanja povezanih firmi, koje je neformalno predstavljala Ilinčićeva...

Za zemlju na Bečićkoj plaži zainteresovani su brojni investitori, a na parceli su ucrtane višespratnice.

Bonus video: