Bogdanović: Uspostavili smo ambijent koji Cetinje čini privlačnom destinacijom za ulaganja

"Napravili smo kvalitetan ambijent za podršku investitorima, i to kroz izradu prostorno – planske dokumentacije za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone, koje su danas u funkciji - braunfild i grinfild investicije", rekao je Bogdanović
6 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, konferencija “Pružanje javnih usluga u regionu Zapadnog Balkana“, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, konferencija “Pružanje javnih usluga u regionu Zapadnog Balkana“, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 20.05.2017. 13:53h

Cetinjska gradska uprava je uspjela da uspostavi ambijent koji taj grad čini privlačnom destinacijom za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović.

On je na regionalnoj konferenciji pod nazivom Pružanje javnih usluga u regionu zapadnog Balkana, koja se prethodna dva dana održala u Tirani, predstavio iskustvo Prijestonice na planu implementacije savremenih metoda i tehnologija, u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i jačanja lokalne ekonomije.

"Kroz usvajanje paketa stimulativnih mjera, izradu kompletne planske dokumentacije, identifikaciju lokacija za razvoj biznisa, i što je posebno važno uspostavljanje efikasne lokalne administracije uspjeli smo uspostaviti ambijent koji Cetinje čini privlačnom destinacijom za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Bogdanović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, dodao i da je Prijestonica Cetinje u namjeri uspostavljanja kvalitetnog pravnog I administrativnog okvira za investiciono ulaganje koncipirala set podsticaja u pravcu stvaranja optimalnih uslova za investiranje, pri čemu su prezentovane mogućnosti ulaganja u neiskorišćene kapacitete nekadašnjih privrednih subjekata.

"Napravili smo kvalitetan ambijent za podršku investitorima, i to kroz izradu prostorno – planske dokumentacije za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone, koje su danas u funkciji - braunfild i grinfild investicije", rekao je Bogdanović.

On je podsjetio i da je Prijestonica Cetinje donijela Odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva.

"Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja", smatra Bogdanović.

Podsticaji sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, besplatnu izradu biznis planova, obezbijeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom.

Značajni iskorak je, kako je ocijenio, napravljen u pravcu servisiranja potreba građana i privrede, uspostavljanejm “one stop shop-a”.

"Te inovacije pratila je izrada nove internet prezentacije, ali i niz drugih mjera. Korisnici naših usluga danas sve procedure mogu završiti u kratkom vremenskom okviru, a često i bez potrebe da fizički predaju zahtjeve ili dokumentaciju. Posebne povoljnosti u tom pogledu, prije svega, namijenjene su investitorima", objasnio je Bogdanović.

Uspostavilljen je, kako je naveo, i novi organ uprave – Biznis centar, koji pruža besplatnu podršku svim partnerima zainteresovanim za ulaganje i projekte iz oblasti privrede i poljoprivrede.

"Ta institucija danas pruža svu neophodnu logističku podršku postojećim privrednicima i investitorima zainteresovanim za ulaganja", rekao je Bogdanović i dodao da naredni period donosi završetak realizacije niza značajnih investicija kojima će se bitno doprinijeti stabilnijoj lokalnoj ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta.

Konferencija se održala u okviru inicijative na putu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), pod pokroviteljstvom Ministarstva inovacija i javne uprave Albanije i Regionalne škole za javnu upravu na Zapadnom Balkanu (ReSPA).

Bonus video: