Niko ne odgovara za lažnu garanciju za hotel As

Hotel As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. godine za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj rivijeri
150 pregleda 3 komentar(a)
Hotel as, Foto: Ivana Gudović
Hotel as, Foto: Ivana Gudović
Ažurirano: 17.05.2017. 05:25h

Poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića informaciju o tome šta je tužilaštvo do sada uradilo povodom skupštinskih zaključaka o prodaji hotela As u Perazića dolu, kao i prodaji Duvanskog kombinata.

Skupština je, nakon kontrolnog saslušanja doskorašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, prošle godine zaključkom tražila da VDT u skladu sa ingerencijama, izvrši neophodne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti za štetu nastalu izdavanjem nevažeće bankarske garancije od tri miliona eura.

Tu garanciju je investitor, ruska kompanija, Nega turs, priložila uz aneks ugovora. Ministarstvo turizma je pokušalo da je naplati jer investitor nije poštovao ugovor, ali se ispostavilo da garancija nije validna. Garanciju je dala ruske Sber banka.

Hotel As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. godine za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj rivijeri. Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će hotel završiti do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je u februaru 2014. Vlada investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

Damjanović je tražio od VDT-a i informacije o preduzetim mjerama u vezi sa kupoprodajom Duvanskog kombinata Podgorica, kao i povodom privatizacije u Novom duvanskom kombinatu. U dopisu doskorašnji predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju podsjeća na izvještaj Anketnog odbora koji je uručen direktno Stankoviću na jednoj od plenarnih sjednica.

U izvještaju Anketnog odbora navedeno je da je postupak prodaje DKP-a bio nezakonit, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih. Damjanović je predložio i četiri mjere, a prva je da se preduzmu aktivnosti da se ugovor o prodaji nepokretnosti DKP-a kompaniji Zetagragnja proglasi ništavim.

Damjanović je, između ostalog, predložio da Skupština sprovede mjere za utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera, potpisnika sporazuma o uslovima prodaje i o prodaji sa pratećim aneksima i dostavi VDT-u na dalje postupanje dokumentaciju kojom je Anketni odbor raspolagao prilikom sprovođenja parlamentarne istrage, kao i detaljne zapisnike sa sjednica.

Pod lupom koncesije, toranj na Dajbabskoj gori i struja za KAP

Damjanović je tražio informacije od Stankovića povodom predmeta koji je VDT formiralo u vezi sa izgradnjom glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj gori, koji je koštao mnogo više od predviđenog, nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom i državnim garancijama za tu kompaniju. KAP je nelegalno snabdijevan strujom od 22. februara do 25. maja 2013. godine. Protivpravno je prisvojeno 190.515 MW/h u vrijednosti od 9,64 miliona eura.

Kompanijom su tada upravljali Vlada i ofšor firma CEAC, ruskog biznismena Olega Deripaske. Vlada, kojom je tada rukovodio Milo Đukanović je taj trošak prebacila na građane.

VDT treba i da dostavi informaciju o realizaciji skupštinskih zaključaka povodom kontrolnog saslušanja u vezi sprovođenja koncesione politke. To saslušanje je uslijedilo nakon što je Državna revizorska institucija ukazala u svojim izvještajima o milionskim štetama koje su nanijete državnom budžetu prilikom eksploatacije prirodnih bogatstava.

Bonus video: