Žugić: Zadržavanje postojećih poreskih stopa nije zaštita tajkuna, nego ekonomskih interesa

Guverner je kazao da je ranjivost sistema visoki deficit, ali da se on može nazvati “razvojnim” jer se taj novac ulaže u infrastrukturne projekte
80 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.05.2017. 14:04h

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić ocijenio je da država ne treba da temelji fiskalnu konsolidaciju na povećanju poreskih stopa.

“Zadržavanje postojećih poreskih stopa nije zaštita tajkuna, nego naših ekonomskih interesa” kazao je Žugić danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Odbor se upoznao sa prošlogodišnjim izvještajem o radu vrhovne monetarne institucije, njenim finansijskim poslovanjem i informacijaima u vezi sa stabilnošću finansijskog sistem u prošloj godini.

Guverner je kazao da je ranjivost sistema visoki deficit, ali da se on može nazvati “razvojnim” jer se taj novac ulaže u infrastrukturne projekte.

“Ohrabruje dobro osmišljena fiskalna konsolidacija. Po ocjeni MMF-a finansijski sistem je značajno unaprijeđen” rekao je Žugić.

On je kazao da su banke dovoljno solventne i likvidne, te da im je aktiva u nivou domaćeg bruto-društvenog proizvoda.

Poslanike iz vladajuće kolacije je zanimalo koje mjere ima na raspolaganju CBCG da bi povećale kreditnu aktvnost

“Rast depozita je dobar, ali ako nema rasta kredita to nije dobro” ocijenio je predsjednik odbora Vujica Lazović (SD).

Iz CBCG su kazali da ne mogu da se miješaju direktno u poslovanje banaka, ali da snaže regulatorni okvir koji doprinosti stabilnosti, pa time i većem kreditiranju.

Odbor je upoznao sa izvještaj CBCG o nadzoru nad primjenom dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG Darko Bulatović kazao je da je kod Adiko banke ostalo još 12 kredita koji nijesu konvertovani, a da je kod faktoring kompanije Heta potpisano 15 ugovora od 123 potraživanja.

Tokom rasprave predstavnici klijenta Dragan Senić i advokat Dragomir Ćalasan ponovo su iznijeli optužbe na račun vrhovne monetarne institucije da nije preduzela sve aktivnosti koje su joj dozvoljene zakonom, što je Bulatović odbacio.

Bankarski ombudsman Halil Kalač je kazao da zakon nije primijenjen u očekivanom procentu, te da zabrinjava to što nijesu konvertovani krediti koji se nalaze kod Hete.

Poslanik albanske manjine Genci Nimanbegu je kazao da to što nije konvertovano 62 odsto kredita pokazuje da zakon nije kvalitetno primijenjen i da bi nešto po tom pitanju ptrebalo uraditi.

Bonus video: