Bivši radnici Boksita: Privredni sud da obustavi prodaju placa

Firma Ambijent projektovala je za potrebe Samostalnog sindikata Boksita stambeni blok od deset zgrada i 320 stanova. Za projekat je plaćen dio novca, a ostatak od 123.000 eura je sa kamatama porastao na skoro 172 hiljade
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2017. 17:15h

Pošto je Specijalno tužilaštvo otvorilo predmet povodom prodaje placa koji je bio namijenjen za gradnju deset stanova, bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita traže od Privrednog suda da obustavi prodaju placa do okončanja istrage.

“Od Specijalnog tužilaštva smo dobili dopis u kojem se navodi da je pokrenut postupak, ali da detalje ne mogu da saopšte zbog istrage. Da je u pitanju krivično djelo ukazuje i činjenica da nije bio ni raspisan tender za projekat za koji je trebalo platiti 300 hiljada eura, a što je bila obaveza Samostalnog sindikata”, kazao je novinarima Božidar Đilas, jedan od predstavnika bivših radnika Boksita koji su se okupili na pomenutom placu.

Prema njegovim riječima rožajska firma Ambijent AGM koja je trebalo da projektuje deset zgrada uradila je projekat samo za jednu zgradu, dok je, tvrdi Đilas, ostale projekte iskopirala.

”Specijalnom tužilaštvu obratili smo se dopisom i napisana je krivična prijava, a nadležni za istraživanje korupcije zaplijenili su dokumentaciju Samostalnog sindikata. Prema nezvaničnim podacima već su utvrđene nepravilnosti”, kazao je Đilas.

Prema njegovim riječima neko mora odgovarati što su radnici, koji su u Boksitima radili od 15 do 35 godina, a nijesu riješili stambeno pitanje, prevareni. Bivši radnici se nadaju da će nadležni utvrditi ko je, kako kažu, umiješan u malverzaciju oko placa.

“Nadam se da je pravna država iza nas i da ćemo ipak mi pobijediti. Kada sam išao u penziju očekivao sam da ću nešto dobiti a ne da će se ovako tražiti”, kazao je Perica Pejović.

Tročlana porodica Božidarke Mijušković privremeno stanuje u kući njenih roditelja.

“U Boksitima sam radila 36.godina i ništa nijesam dobila od preduzeća. Očekivala sam da ću dobiti otpremninu ili bilo šta. Ne interesuje me ovo zemljište već samo da kolege i ja dobijemo ono što nas je sledovalo”, poručila je Mijušković.

Plac od preko 18.700 kvadrata nalazi se preko puta upravne zgrade Boksita i ranije je procijenjeno da je njegova vrijednost 1,7 miliona eura (oko 93 eura po kvadratu). Nakon šest propalih oglasa plac je prodat firmi Ambijent AGM za potraživanja, koja zajedno sa kamatama i troškovima iznose skoro 172 hiljade eura (oko 9,2 eura po kvadratu).

Firma Ambijent projektovala je za potrebe Samostalnog sindikata Boksita stambeni blok od deset zgrada i 320 stanova. Za projekat je plaćen dio novca, a ostatak od 123.000 eura je sa kamatama porastao na skoro 172 hiljade.

Galerija

Bonus video: