Ministarstvo finansija očekuje veće prihode u odnosu na ranije godine

Državni budžet je od takse na upotrebu duvanskih proizvoda za četiri i po godine, od kada se naplaćuje, prihodovao svega 2,14 miliona eura
67 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock
cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2017. 13:38h

Odbor za ekonomiju usvojio je danas predlog Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i akustičnih uređaja kojim je definisana dalja naplata takse od euro po metru kvadratom prostora u ugostitljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje i puštanje muzike nakon ponoći.

Taj zakon u primjeni je od sredine 2012. godine i on je, uz nekoliko izmjena, bio na snazi do kraja prošle godine. Zakonom je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima,suprotno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović je kazao da je na inicijativu poslodavaca predviđena dalja naplata takse za pušenje, jer bi im u suprotnom bio smanjen promet ako bi zabranili pušenje.

Državni budžet je od takse na upotrebu duvanskih proizvoda za četiri i po godine, od kada se naplaćuje, prihodovao svega 2,14 miliona eura.

Radović je kazao da u proteklom periodu nijesu ostvareni značajniji prihodi od takse na upotrebu duvanskih proizvoda, ali se nadaju da će se to promijenti zahvaljujući novim mjerama Poreske uprave (PU).

Poslanici DPS -a su postavili pitanje da li taksa za sve ugostitelje treba da bude ista ili je treba smanjiti za sjeverni region.

“Nemaju isti obim prometa neki ugostitelj u Šavniku i onaj na Svetom Stefanu, tako da to za njih nije isto opterećenje”, rekao je poslanik DPS -a Petar Smolović.

Poslanik albanske manjine Genci Nimanbegu imao je primjedbu što je predlogom zakona definisano da ugostitelji koji zabrane pušenje moraju da se prijave poreskom organu, jer u suprotnom će se smatrati obveznikom te takse.

Radović je rekao da svi ugostitelji moraju plaćati isti iznos, jer bi u suprotnom to više bio porez nego taksa.

“U tom slučaju to bi bilo dvostruko oporezivanje”, objasnio je Radović.

On je dodao da se svi ugositelji moraju prijaviti PU zato što je do sada bilo slučajeva da se u tim objektima pušilo, a da se nije plaćala taksa.

Zakon o taksama iz 2012. godine je bio iznuđeno rješenje za punjenje državne kase jer je godinu ranije izmijenjen Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim su bile propisane kazne za upotrebu duvana u ugostiteljskim objektima. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo ugostitelja, pa je nakon njihovog pritiska država odustala od tog rješenja. Prema Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u ugostiteljskim objektima treba da budu razgraničeni prostori za pušače i nepušače, dok se strogo zabranjuje pušenje na javnim mjestima, u ustanovama i radnim prostorijama.

Odbor je razmotrio tri izvještaja o realizovanim investicijama na projektima Nort Star, Luštica development i PortoNovi za 2015. i 2016. godinu.

Uvojen je prošlogodišnji izvještaj o radu Komisije za koncesije, kao i četiri agencije ( za ljekove, nadzor osiguranja, elektronske medije, zaštitu konkurencije i energetiku). boks.

Pojednostavljena procedura za refinansiranje nenaplativih kredita

Odbor je usvojilio izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju kojima se produžava njegova primjena za godinu dana.

Zakon je stupio je na snagu u maju 2015. godine i trebalo je da važi dvije godine. Međutim, nije u praksi dao značajnije rezultate jer su se pojavili problemi u primjeni. To je dovelo do izmjena i dopuna.

Cilj tog zakona je smanjivanje nivoa nekvalitetnih kredita (NPL) i podsticanje kreditiranja.

Iz Centralne banke (CBCG) “Vijestima” je u februaru rečeno da je od početka primjene zaključen samo jedan ugovor

Važna novina u izmjenama i dopunama je da će firme koje kasne sa izmirenjem kredita 365 dana moći sa bankama da sklope sporazum prema kome mogu restrukturirati kredite, odnosno izmiriti dugovanja po povoljnijim uslovima.

Direktor Sektora za kontrolu u CBCG Darko Bulatović kazao je da je važeći zakon bio složen za primjenu, ali da su izmjenama pojednostavljene procedure što će olakšati banakma i klijentima da uđu u proces restrukturianja.

On je dodao da izmjene sadrže kaznene odrede za banke koje odbiju restrukturiranje,te da će banke u tom slučaju morati da izdvoje dodatne rezervacije kod CBCG .

Bonus video: