PKCG: Obavezno članstvo je u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava

Iz PKCG su kazali da se, u skladu sa zakonom, sredstva za rad te asocijacije obezbjeđuju od članskog doprinosa, prihoda od naknada za usluge i drugih izvora. Visinu članarine, kako je objašnjeno, utvrđuje Skupština PKCG, kao njen najviši organ
85 pregleda 4 komentar(a)
Privredna komora
Privredna komora
Ažurirano: 14.05.2017. 13:36h

Propisivanje obaveznog članstva u Privrednoj komori (PKCG) u skladu je sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i sa pravom EU, saopštili su iz te privredne asocijacije.

Predstavnici PKCG su, reagujući na najave Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) da će tražiti ocjenu ustavnosti Statuta i odluke o članskom doprinosu te privredne asocijacije, naveli da je Komitet za pravne poslove Evropskog parlamenta utvrdio da je obavezno članstvo u privrednim komorama u skladu sa pravom EU.

„Zakonom o PKCG i njenim Statutom propisano je da preduzeća, banke, druge finansijske i organizacije za osiguranje, kao i preduzetnici zajedničke interese ostvaruju u PKCG i danom registracije u Centralnom registru privrednih subjekata postaju njeni članovi“, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG su dodali da se, u skladu sa zakonom, sredstva za rad te asocijacije obezbjeđuju od članskog doprinosa, prihoda od naknada za usluge i drugih izvora. Visinu članarine, kako je objašnjeno, utvrđuje Skupština PKCG, kao njen najviši organ.

„Komorom upravljaju privrednici iz svih sektora privrede. Skupštinu PKCG, Upravni, Nadzorni i odbore udruženja sačinjavaju privrednici koji za svaku godinu usvajaju program rada i finansijski plan. Preduzeća svake godine utvrđuju koliko će iznositi članski doprinos, koje aktivnosti će PKCG realizovati i koliko novca će se trošiti za koju aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da je takav sistem rada i finansiranja i do sada bio predmet osporavanja "nedovoljno upućenih", pa je pravna utemeljenost sistema Komore potvrđena pravosnažnim sudskim presudama.

„Iza Ustava, kao akta neprikosnovene pravne snage, nalaze se zakoni kao normativni pravni akti, u okviru kojih je i Zakon o PKCG i drugi zakoni kojima je Komori povjereno obavljanje javnih ovlašćenja, što znači da je riječ o udruženju u javnom, a ne privatnom pravu“, rekli su predstavnici te privredne asocijacije.

Oni su saopštili da takav model organizovanja imaju i susjedne zemlje, ali i najrazvijenije evropske države poput Njemačke, Francuske, Austrije i Italije, kod kojih su takođe komore osnovane zakonom i kod kojih je članstvo obavezno.

PKCG je, kako su podsjetili njeni predstavnici, kao samostalna, poslovna, stručna i interesna organizacija koja objedinjuje interese preduzeća, doprinosi razvoju i unaprijeđenju preduzetništva i profitabilnom privređivanju, registrovana u transparentnom registru EU.

Oni su kazali i da je PKCG član najznačajnijih komorskih asocijacija, kao što su Međunarodna trgovinska komora, Eurochambres i Evropska asocijacije privrednih komora.

„Za obavljanje stručnih, administrativnih i drugih poslova, PKCG ima Stručnu službu koju čine visokoobrazovani ljudi, prosječne starosti 36 godina, sa učešćem žena od 55 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ni su dodali i da Stručna služba odgovara potrebama i zahtjevima članica i omogućava stručno, kvalitetno, pravovremeno i odgovorno obavljanje poslova koji su od interesa za poslovanje privrede i društvo u cjelini.

Bonus video: