Bečić pisao Medenici: Naložite Jovaniću da dostavi informacije o "Radoju Dakiću"

„Neshvatljivo je i neprihatljivo da Jovanić, koji je i stečajni sudija u postupku, mjesec i po ignoriše zahtjev poslanika Skupštine, a time i javnosti da dobije podatke i informacije o dosadašnjem toku stečajnog postupka“, kazao je Bečić
63 pregleda 7 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.05.2017. 12:28h

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, pozvao je predsjednicu Vrhovnog suda, Vesnu Medenicu, da obezbijedi zakonito postupanje predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, i naloži mu da dostavi informacije o dosadašnjem toku stečajnog postupka u preduzeću “Radoje Dakić”.

Bečić je, u otvorenom pismu Medenici, objasnio da je kao poslanik i predsjednik Demokratske Crne Gore podnio zahtjev Jovaniću za dostavljanje podataka i informacija, saglasno Poslovniku Skupštine.

On je dodao da je zahtjev podnijet 28. marta, ali da do danas nije dobio odgovor ili bilo kakvo obavještenje.

„U zahtjevu sam potencirao da postoji naglašen javni interes da javnost bude obaviještena i prati stečajni postupak u "Radoju Dakiću", posebno jer je u pitanju imovina ogromne vrijednosti koja čini stečajnu masu, kao i zbog činjenice da preko hiljadu bivših radnika tog preduzeća duže od decenije pokušava da naplati potraživanja po osnovu manje isplaćenih zarada, što je utvrđeno pravosnažnim i izvršnim presudama nadležnog suda“, naveo je Bečić u pismu.

On je podsjetio da država i Glavni grad takođe imaju potraživanja, koja će nastojati da naplate kroz stečajni postupak.

„Neshvatljivo je i neprihatljivo da Jovanić, koji je i stečajni sudija u postupku, mjesec i po ignoriše zahtjev poslanika Skupštine, a time i javnosti da dobije podatke i informacije o dosadašnjem toku stečajnog postupka“, kazao je Bečić.

On je kazao da je zahtjevom tražio podatke o rezultatu aktivnosti stečajne uprave koje su, po Zakonu o stečaju i propisanim rokovima, morale biti realizovane.

Bečić je podsjetio da je stečajni postupak u „Radoju Dakiću“ otvoren 19. decembra, kao i da je zakonom propisano da je taj postupak hitan i da nije dozvoljen njegov zastoj ili prekid.

„Zakonom o stečaju propisani su rokovi od 30 do najviše 60 dana od otvaranja stečajnog postupka ili isteka roka za prijavu potraživanja, za realizaciju svih aktivnosti o kojim sam tražio podatke i informacije od Jovanića u zahtjevu dostavljenom krajem marta“, naveo je Bečić.

On smatra da bi aktivnosti stečajne uprave preduzeća morale biti realizovane, s obzirom na to da je od otvaranja stečajnog postupka prošlo skoro pet mjeseci.

Bečić je dodao da je izbjegavanje odgovora, odnosno ćutanje Jovanića razlog za ozbiljnu sumnju da se u tom postupku nešto krije od javnosti.

„Javno pitam kome ćutanje može biti u interesu? Ćutanje svakako nije u interesu bivših radnika "Radoja Dakića", koji deceniju čekaju da naplate potraživanja i životno su zainteresovani da se stečajni postupak, odnosno unovčenje imovine preduzeća okonča u maksimalno efikasnoj proceduri i sa pažnjom dobrog domaćina“, kazao je Bečić.

On je podsjetio da država i Glavni grad Podgorica, kao značajni povjerioci „Radoja Dakića“, imaju interes za puni uvid u zakoniti i efikasan stečajni postupak u kompaniji.

„Pozivam vas da bez odlaganja obezbijedite zakonito postupanje Jovanića i naložite mu da mi hitno dostavi podatke i informacije koje sam tražio“, navodi se upismu Bečića upućenom Medenici.

Bonus video: