"PUNA DVA MJESECA INSISTIRAMO DA SE POŠTUJE UGOVOR"

Konjević: Proslijedićemo inicijativu da se sazove nova sjednica o raskidu ugovora za Novi duvanski

Konjević je kazao da će novi predlog proslijediti i predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu, koji je i odbornik Socijaldemokrata (SD), kao i odbornici Pozitivne Crne Gore, jer se nada da će i oni uvidjeti, koliko je štetan posao za NDK
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.05.2017. 17:55h

Potpredsjednik Socijademokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da će ta partija već danas opet svim klubovima odbornika opozicije u Glavnom gradu proslijediti inicijativu sa sazivanje nove sjednice Skupštine Podgorice, na kojoj bi se odlučivalo o raskidanju ugovora za Novi duvanski kombinat (NDK).

Skupština Glavnog grada juče je glasovima vlasti donijela Odluku da se tačka o Novom duvanskom kombinatu skine sa dnevnog reda, a opozicija je nakon toga napustila sjednicu.

Predlog o poništenju Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o dokapitalizaciji NDK i Ugovora o upravljanju ranije je predložilo 25 opozicionih poslanika na inicijativu SDP.

Na predlog gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, Skupština Glavnog grada je 5. februara 2016. po hitnom postupku dala saglasnost na dva ugovora.

Konjević je kazao da će novi predlog proslijediti i predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu, koji je i odbornik Socijaldemokrata (SD), kao i odbornici Pozitivne Crne Gore, jer se nada da će i oni uvidjeti, koliko je štetan posao za NDK.

"Puna dva mjeseca SDP insistira da Vlada i Glavni grad, poštuju u duhu vladavine prava ugovor, koji su potpisali sa investitorom o dokapitalizaciji Duvanskog kombinata Podgorica. Tim ugovorom, predviđeno je da nadzorni Odbor, koji čine predstavnici Glavnog grada, investitora i Vlade, detaljno informišu i Vladu i Glavni grad, a samim tim i javnost, građane Podgorice o realizaciji investicije", podsjetio je Konjević.

On je kazao da je investicionim ciklusom, koji je bio predviđen od 2016. do 2017. godine, bila planirana ukupna investicija od 11 miliona eura.

"Predviđeno je bilo da će do kraja marta 2017. godine, biti izvršen remont mašina i nastavljena proivodnja, što se nije ostvarilo. Remont mašina nije adekvatno urađen, u Duvanskom kombinatu ne radi na žalost 55 radnika, što je bila obaveza shodno ugovoru o dokapitalizaciji. Takođe do 30. marta bilo je predviđeno da se uradi nova fabrika sa investicijom od oko 4,7 miliona eura, gdje bi se preselila proizvodnja i bilo zaposleno 150 radnika", kazao je Konjević.

On je istakao da nijedan rok, iz ugovora, koji je potpisala Vlada i Glavni grad, nije ispoštovan.

"Glavni grad je dao lokaciju na teritoriji Podgorice, sa oslobođenim komunalijama, dakle investirao, kako bi investitor pod olakšanim okolnostima izgradio fabriku", kazao je Konjević.

Naveo je da se međuvremenu desilo da je predstavnik investitora Isat Boljević uhapšen zbog sumje u šverc cigareta.

"Više puta smo tražili u protekla dva mjeseca da Vlada objasni zašto se kasni sa investicijom, odnosno ne poštuju ugovori. Koga to štite, da li bi se tako odnosili prema nekom drugom, zašto odbornici iz Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, izbjegavaju raspravu o NDK", kazao je Konjević.

On je izrazio sumnju da je "investitoru bilo omogućeno da novcem od šverca cigareta, izgradi NDK".

Preporučujemo za Vas