Nurković Damjanoviću ne da dokument o Verigama

Damjanović je 13. aprila tražio od Nurkovića da mu dostavi dokument koji je Vlada usvojila početkom aprila
66 pregleda 3 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2017. 16:14h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u zakonskom roku nije dostavio informacije o realizaciji projekta mosta Verige poslaniku Aleksandru Damjanoviću (SNP).

Damjanović je, shodno Poslovniku parlamenta, 13. aprila tražio od Nurkovića da mu dostavi dokument koji je Vlada utvrdila na sjednici početkom tog mjeseca, kao i da ga pismeno obavijesti o ishodu razgovora sa predstavnicima Azerbejdžana.

Pošto u roku od 15 dana Nurković nije odgovorio, poslanik SNP-a je tražio od Generalnog sekretara Skupštine Aleksandra Jovićevića da, shodno Polsovniku, traži odgovor od Nurkovića zašto podaci nijesu dostavljeni.

Nurković je početkom aprila nakon sjednice Vlade saopštio da je Vlada odlučila da izgradnju mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta ponudi investitoru koji će taj posao dobiti na međunarodnom javnom tenderu uz poštovanje zakona o javnim nabavkama.

On je tada naveo da se ne može direktno potpisati ugovor sa investitorom, već se moraju poštovati direktive EU i transparentnost postupka.

“Formirali smo tim koji će se baviti pronalaženjem novca da se projekat finansira, jer država nema svoj novac. Preliminarni podaci pokazuju da bi koštao 155 miliona eura, ali će izrada glavnog projekta pokazati tačnu cifru. Ako bi našli investitora predložili bismo da nosilac posla bude Monteput”, rekao je Nurković .

Vlada je prošle godine od javnosti pokušala da sakrije detaljne informacije o rezultatima pregovora sa Azerbejdžanom o tom poslu. Tokom pregovora crnogorska strana je nudila Azerbejdžancima da rade projekat bez tendera, a u zalog je nuđen i tunel Sozina.

Predstavnici Azerbejdžana nudili su da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura. To bi Vlada finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina.

Ažerbejdžanci su tražili da ih izvršna vlast u tom poslu oslobodi plaćanja poreza, carina, akciza i taksi i da tih dažbina oslobodi i podizvođače.

Bonus video: