DPS brani Novi duvanski kombinat

Predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević je, nakon isteka jednomjesečnog pritvora, prije nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora u Spužu, koji mu je određen zbog sumnje da je učestvovao u švercu cigareta. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju
114 pregleda 1 komentar(a)
Isat Boljević, Foto: Luka Zeković
Isat Boljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2017. 10:31h

Članovi Odbora za Statut i propise gradskog parlamenta predložili su Skupštini glavnog grada da na današnjoj sjednici ne usvoji predlog odluke o poništenju Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o dokapitalizaciji privrednog društva ″Novi duvanski kombinat″ A.D. Podgorica i Ugovor o upravljanju privrednim društvom ″Novi duvanski kombinat″.

Poništenje zaključenih ugovora je predložilo 25 opozicionih poslanika.

Predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata Isat Boljević je, nakon isteka jednomjesečnog pritvora, prije nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora u Spužu, koji mu je određen zbog sumnje da je učestvovao u švercu cigareta. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Cigarete su zaplijenjene 23. marta, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro četiri miliona eura.

Crnogorski istražitelji su zatražili saslušanje Boljevića zbog saznanja da je upravo on zakupac magacina na Karabuškom polju gdje su nađene cigarete bez akciznih markica. Zaplijenjene cigarete proizvedene su u Novom duvanskom kombinatu, čiji je vlasnik od februara prošle godine BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Fabrika Duvanski kombinat u Podgorici godinama je bila označena kao mjesto gdje se proizvode cigarete i tajnim kanalima izvoze u inostranstvo.

Predsjednik Odbora Momčilo Vujošević podsjetio je na mišljenje Slavoljuba Stijepovića koji nije suglasan sa predlogom odbornika opozicije.

„Dobili ste mišljenje gradonačelnika povodom predloga ove odluke u kojem je istaknuto da u ovom trenutku nije svrsishodno jednostrano raskidati ugovore od strane Slupštine glavnog grada već da treba sačekati određeni vremenski period kako bi se uz adekvatan monitoring ispratili radovi na završetku objekta...“, rekao je Vujošević.

U ime podnosilaca predloga odluke, odbornica SDP-a Jadranka Vojinović, kazala je da je sam gradonačelnik, u mišljenju, prepoznao da se ne izvršavaju ugovorene obaveze na način na koji je to precizirano samim ugovorom.

„U ugovoru su navedne i odredbe, vrlo precizno, šta treba da država, odnosno Glavni grad, preduzme ukoliko investitor ne izvršava svoje obaveze u roku. Tako da cijenim da je ova tačka dnevnog reda, prije svega, trebalo da ima svoju posebnu sjednicu u Skupštini kako bi poslovnikom trebalo da se ispoštuje, s obzirom da je inicijativa 25 opozicionih odbornika“, istakla je Vojinovićeva.

Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada.

Međutim, članovi odbora su bez rasprave donijeli odluku. Pet odbornika glasalo je protiv, dok je jedini predstavnik opozicije na odboru glasao za.

Članovi odbora su, na sjedinici koja je održana juče, razmatrali i poslovanja opštinskih preduzeća i ustanova, kao i druga pitanja koja će se naći na dnevnom redu sjedinice Skupštine koja treba da se održi danas.

Bonus video: