Svilanoviću uručena nagrada za unapređenje ekonomske saradnje u regionu

"Veoma sam polaskan na časti i povjerenju koje mi je CEF ukazao dodjelom ovog priznanja. Ovo nije samo potvrda dosadašnjeg rada nego i obaveza da posao na jačanju ekonomskih odnosa i saradnje u regionu bude nastavljen", izjavio je Svilanović
0 komentar(a)
R. Čarls Eping, Goran Svilanović, Foto: RCC
R. Čarls Eping, Goran Svilanović, Foto: RCC
Ažurirano: 09.05.2017. 09:43h

R. Čarls Eping, predsjednik Centralnoevropske fondacije uručio je sinoć na svečanoj ceremoniji u Beogradu Goranu Svilanoviću, generalnom sekretaru Savjeta za regionalnu saradnju, nagradu "dr Elemer Hantoš" kao priznanje za njegov rad na unapređenju regionalne ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi.

"Veoma sam polaskan na časti i povjerenju koje mi je CEF ukazao dodjelom ovog priznanja. Ovo nije samo potvrda dosadašnjeg rada nego i obaveza da posao na jačanju ekonomskih odnosa i saradnje u regionu bude nastavljen", izjavio je Svilanović primajuću nagradu i dodao da u jakim ekonomijama vidi ključ napretka regiona, a regionalnu saradnju i umrežavanje kao osnovni preduslov ekonomskog i sveukupnog napretka

"Centralnoevropska fondacija dodjeljuje dr Svilanoviću nagradu prije svega za njegov neumorni rad na unaprjeđenju ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi, pri tome podstičući politički i ekonomski razvoj na korist zemalja u regiji. Kao generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju nastavio je sa radom kojeg je započeo kao predsjedavajući Prvog radnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu na unaprjeđenju demokratizacije i ljudskih prava te kao koordinator grupe ekonomskih i ekoloških aktivnosti OSCE-a u borbi protiv pranja novca, razvoju efikasnijih graničnih i carinskih politika, te promociji održive energije, među brojnim drugim aktivnostima", rekao je Eping.

On je dodao da Svilanović na taj način objedinjuje načela fondacije i čovjeka kojem fondacija odaje počast, dr. Elemera Hantoša, koji je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka neumorno radio na unaprjeđenju ekonomske i političke integracije u srednjoj Evropi.

Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, Švajcarska osim nagrade dr Elemer Hantoš, koju svake godine dodjeljuje osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unaprjeđenju ekonomske saradnje u srednjoj i istočnoj Evropi, dodjeljuje i stipendije studentima iz ovog dijela Evrope.

Dr Elemer Hantoš je bio mađarski ekonomski stručnjak koji se zalagao za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja. Hantoš je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi. Među prethodnim laureatima nagrade koja nosi njegovo ime su Đerđ Konrad, Adam Mihnik, Erhard Busek i Vaclav Havel.

Bonus video: