Za nove podsticaje investicija prijave do 8. maja

U Ministarstvu ekonomije očekuju da će broj prijavljenih projekata biti na nivou iz prethodnih godina
116 pregleda 0 komentar(a)
Draženka Božović, Foto: Mek.gov.me
Draženka Božović, Foto: Mek.gov.me
Ažurirano: 03.05.2017. 14:39h

Javni poziv za podsticaje direktnih investicija završava se 8. maja, a iz Ministarstva ekonomije navode da najviše prijava očekuju posljednjeg dana.

Portparol Ministarstva Draženka Božović kaže da su dosad interesovanje pokazale uglavnom domaće firme.

“Očekujemo da će broj prijavljenih projekata biti na nivou iz prethodnih godina“, rekla je “Vijestima” Božovićeva.

Ona podsjeća da je ovo treći javni poziv, shodno Uredbi o podsticaju direktnih investicija, a prva dva su završena uspješno.

“Na osnovu oglasa iz 2015. godine i potpisanih ugovora u toku su tri investiciona projekta i to u oblasti drvoprerade, proizvodnje stočne hrane i oblasti obezbjeđenja stvari i lica”, rekla je Božovićeva.

Božović podsjeća da je ovo treći javni poziv, shodno Uredbi o podsticaju direktnih investicija, a prva dva su završena uspješno

Na osnovu oglasa iz 2016. godine u toku su takođe tri projekta u oblasti drvoprerade, turizma i prehrambenoj industriji.

“Ukupna vrijednost investicionih projekata koji se realizuju shodno ugovorima iznosi 7.182.429 eura, pri čemu je predviđeno zapošljavanje 253 lica na neodređeno vrijeme. Četiri investiciona projekta se realizuju na teritoriji središnjeg regiona, a dva na području sjevernog regiona”, saopštila je Božovićeva.

Ona podsjeća da se sredstva za podsticanje investicija dodjeljuju za projekte u proizvodnom i sektoru usluga. Za glavni grad i južni region se radi o minimalnoj vrijednost ulaganja od 500.000 eura i otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine od zaklju čivanja ugovora. Za centralni region (izuzev glavnog grada) i sjeverni region minimalna vrijednost ulaganja je 250.000 i otvaranje najmanje deset novih radnih mjesta.

Precizirano je i u koje svrhe se sredstva ne mogu koristiti, a to je za projekte u sektorima primarne poljoprivredne proizvodnje, saobraćaja, igara na sreću, trgovine, primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje struje, nafte i gasa, duvana, oružja, genetski modifikovanih organizama, opasnog otpada...

Božovićeva je saopštila da se podsticaji dodjeljuju u iznosu od 3.000€ do 10.000€ po novozaposlenom na osnovu bodovanja kriterijuma kao što su reference preduzeća, udio drugih privrednih subjekata iz Crne Gore tokom i nakon realizacije investicionog projekta, vrijednost investicionog projekta, njegovi efekti u vezi sa istraživanjem i razvojem, efekti na ljudske resurse, na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa...

Vrijednost dodijeljenih sredstava može iznositi najviše do 50 odsto ukupne vrijednosti ulaganja za velika preduzeća, najviše do 60 odsto za srednja i najviše do 70 odsto za mala.

Za kapitalne investicije veće od 10 miliona eura kojima se obezbjeđuje otvaranje radnih mjesta za najmanje 50 novozaposlenih, podsticaji mogu biti do 17 odsto ukupne vrijednosti projekta, bez bodovanja. Uredbom je predviđena i mogućnost refundacije troškova za razvoj infrastrukture neophodne za realizaciju investicionog projekta.

Potpisani ugovori sa šest firmi, plan 253 nova radna mjesta

Na osnovu javnih oglasa koji su objavljeni 2015. i 2016. godine, potpisani su ugovori o korišćenju sredstava za podsticanje investicija sa šest kompanija. To su Pelengić trade Bijelo Polje (132.000 eura za 33 nova radna mjesta), Fabrika stočne hrane Spuž (80.000 eura za 20 novih radnih mjesta), Securitas Montenegro Nikšić (150.000 eura za 50 novih radnih mjesta), Meso-promet Bijelo Polje (560.000 eura za 70 planiranih novozaposlenih), Comp-Comerc Nikšić (350.000 eura za 50 planiranih novozaposlenih) i Hemomont Podgorica (210.000 za 30 planiranih novozaposlenih)

Bonus video: