Cijena stana je iz ugovora, Opština određuje porez

Iz ove institucije su naveli da oni obrađuju podatke o prosječnoj cijeni kvadrata stana u novogradnji, odnosno stanova za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor, što ne obuhvata i ostale vrste nepokretnosti
71 pregleda 0 komentar(a)
grad Bar, Foto: Radomir Petrić
grad Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.05.2017. 13:45h

Zavod za statistiku Monstat reagovao je povodom teksta „Jonica: Spriječeno da građani Bara plaćaju 20 odsto viši porez“, u kojem su odbornici i funkcioneri Opštine Bar iznijeli kritike zbog podatka Monstata da je u prošloj godini cijena prosječnog kvadrata stana u Baru bila 1.500 eura, što je jedan od elemenata za utvrđivanje poreza za nekretnine.

Iz Monstata su saopštili da u njihovoj nadležnosti nije Uredba o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, niti učestvuju u njenoj izradi, “kako se građanima Bara želi to predstaviti”. Oni su naveli da Uredbu o kriterijumima za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti izrađuje Ministarstvo finansija, dok tržišnu vrijednost nepokretnosti određuju opštine. Iz Monstata su podsjetili i da se tržišna vrijednost nekretnine određuje na osnovu prosječne cijene kvadrata novogradnje, ali i četiri korektivna koeficijenta - opštinski; lokacije; kvaliteta nepokretnosti i starosti objekta.

Naveli su i da Opština donosi Odluku o porezu na nepokretnosti, kojom se određuje i nivo korektivnih koeficijenta i tako dolazi do poreske osnovice.

“Uvažavajući opisanu i zakonom i podzakonskim aktima definisanu proceduru, iznenađuje izjava predsjednika Opštine Bar dr Zorana Srzentića - 'Da se vrijednost stanova izgrađenih prije 20 godina ovako fiktivno uvećava, iako na tržištu nikako ne mogu postići tu vrijednost'”, naveli su iz Monstata.

Iz ove institucije su naveli da oni obrađuju podatke o prosječnoj cijeni kvadrata stana u novogradnji, odnosno stanova za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor, što ne obuhvata i ostale vrste nepokretnosti. Te podatke dobijaju iz ugovora svih firmi koje se bave prodajom stanova u novogradnji.

Oni su saopštili da su na zahtjev Srzentića njemu 20. marta 2017. godine direktno poslali metodološko obrazloženje istraživanja “Cijena stanova u novogradnji”, a 18. aprila odgovorili na dodatni dopis Opštine.

“Stoga, ne vidimo niti jedan osnov za izjavu predsjednika Opštine 'da i pored zahtjeva Opštine, Monstat nije saopštio kako se došlo do reprezentativnog uzorka za procjenu, na osnovu kojeg se donosi odluka o značajnim posljedicama za građane Bara koji treba drugu godinu zaredom da plate porez 20 odsto veći”, naveli su iz Monstata. Cijene u Budvi “oborio” sindikalni stambeni fond Prema istom izvještaju Monstata prosječna cijena stana u Baru je bila 1.500 a u Budvi 950 eura, što je takođe izazvalo kritike. Iz Monstata objašnjavaju zbog čega je to tako.

“Kada su u pitanju razlike u prosječnim cijenima stana novogradnje po opštinama, ona u značajnoj mjeri zavisi i od broja prodatih stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. U tim slučajevima cijena stanova u novogradnji je značajno niža od prosječne cijene, što dovodi do pada cijene u određenoj opštini, tokom godine. U 2016. godini, to je bio slučaj sa Budvom, gdje je došlo do pada prosječne cijene stana novogradnje, u odnosu na prethodne godine, a sa druge strane, rast u Baru, jer u 2016. godini nije bilo prodatih stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, za razliku od 2015, 2014. i 2013. godine”, naveli su iz Monstata.

Bonus video: