Purišić o radnom pravu i nezaposlenosti: Zakon evropski, ali i kapitalistički

Poslodavci i sindikati imaju razlike, ministar kaže da će zakon biti usklađen sa standardima EU i MOR-a i potrebama tržišta
121 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2017. 18:12h

Od sva tri socijalna partnera u radnoj grupi postoji raspoloženje da se izradi kvalitetan tekst Zakona o radu koji će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i konvencijama Međunarodne organizacije rada i primjeren potrebama tržišta rada u Crnoj Gori, kazao je “Vijestima” ministar rada i socijalnog pitanja Kemal Purišić na pitanje da li se može očekivati kompromis između predstavnika sindikata i poslodavac o spornim tačkama novog zakona.

Udruženja poslodavaca i investitora već godinama traže fleksibilnije radno zakonodavstvo, odnosno mogućnosti da jednostavnije mogu zaposlenom dati otkaz, da se ukine disciplinski postupak i ograničenja o angažovanju radnika na određeno, da se ukine naknada za minuli rad... dok sindikati traže da se smanje mogućnosti angažovanja radnika na određeno i preuzimanje radnika preko agencija, da ostane minuli rad...

Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i programom rada Vlade predviđeno je da novi zakon o radu bude donijet do kraja godine, zbog čega je formirana radna grupa od predstavnika Vlade, Unije poslodavaca, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata koja treba da pripremi nacrt zakona.

Ubrzo sprovođenje novih podsticajnih programa za zapošljavanje

Osnovni razlog za izradu novog zakona je usklađivanje radnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i preporukama Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je Crna Gora ratifikovala, kao i uklanjanje barijera u razvoju domaće ekonomije.

“U toku je usaglašavanje teksta Zakona sa socijalnim partnerima i kako je neophodan konsenzus sva tri socijalna partnera u vezi sa predloženim zakonskim rješenjima, to u ovom trenutku ne možemo predvidjeti kakav će biti konačan stav u vezi sa ovim pitanjima. Ono što se sa sigurnošću može konstatovati je činjenica da u radnoj grupi postoji raspoloženje da se izradi kvalitetan tekst zakona koji će biti usklađen sa zakonodavstvom EU i konvencijama MOR-a i primjeren potrebama tržišta rada u Crnoj Gori”, kazao je Purišić.

Na pitanje na koji način Vlada planira da smanji nezaposlenost, jer se na biroima sada nalazi preko 50 hiljada nezaposlenih dok je stopa nezaposlenosti 22 odsto, Purišić je kazao da se analitički sagledava tržište rada i da će se brzo reagovati sa sprovođenjem novih podsticajnih programa za zapošljavanje.

“Kao ograničavajući faktor prilagodljivosti ovih lica potrebama tržišta rada, identifikovan je nedostatak specifičnih profesionalnih vještina, znanja i kompetencija. To iziskuje sprovođenje aktivnosti koje će im omogućiti sticanje nedostajućih znanja i vještina, kao i njihovu praktičnu primjenu u realnom radnom okruženju i time podići nivo zapošljivosti. Polazeći od činjenice da je ljudski faktor koji se mjeri stručnošću, obučenošću, inovativnošću i fleksibilnošću, odlučujući faktor razvoja i konkurentnosti svakog društva, a da se kvalitet radne snage ne izjednačava sa školskom diplomom, već tržište nameće potrebu za znanjima i vještinama koja nije moguće steći u formalnom-redovnom obrazovanju, već na radnom mjestu ili u centrima za obrazovanje odraslih, sprovodimo mjere aktivne politike zapošljavanja”, naveo je Purišić.

To su, kako je naveo, programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih za sticanje kvalifikacija i vještina za zanimanja potrebna tržištu, kao i stimulisanje zapošljavanja teže zapošljivih lica i obučavanje njih za obavljanje poslova određenog radnog mjesta.

Na biroima se sada nalazi preko 50 hiljada nezaposlenih, dok je nezaposlenost 22 odsto

Imaju i programe osposobljavanja za samostalan rad lica u nepovoljnom položaju na tržištu rada; profesionalne rehabilitacije teže zapošljivih lica; programi javnih radova u cilju zapošljavanja, na društveno korisnim poslovima, prioritetno teže zapošljivih lica, zapošljavanja ovih lica kroz sticanje preduzetničkih znanja i vještina izrade i implementacije projekata; suzbijanja neformalnog poslovanja, identifikovanog kao velika prepreka tržištu rada...

Čekaju da Sud obrazloži za majke

Purišić očekuje da će ubrzo Ustavni sud dostaviti obrazloženje svoje odluke kojom je ukinuo naknade za majke sa troje i više djece. Ustavni sud je odlukom zatražio da bude donijet novi zakon.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu koja radi na cjelovitom i pravičnom rješenju, kada su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pitanju, a koje će imati za cilj da kroz senzitivan odnos prema najranjivijim kategorijama društva kao što su socijalno ugroženo stanovništvo i zaštita djece poboljša položaj ovih korisnika kao i podsticaj nataliteta”, naveo je Purišić.

On je naveo da je odluka Ustavnog suda u vezi sa naknadama za majke očekivana s obzirom da je Ministarstvo više puta istaklo da je zakon diksriminatoran i da je usvojen bez fiskalnog uticaja, bez tačnog broja korisnica ove naknade, što je bila obaveza predlagača prilikom podnošenja predloga izmjena i dopuna Zakona.

“Izdaci za žene koje su rodile troje ili više djece iznose više nego sva socijalna davanja u Crnoj Gori”, kazao je Purišić.

Bonus video: