Crna Gora da razmotri plan gradnje nove termoelektrane

Pojedine zemlje zapadnog Balkana, među kojima i Crna Gora, već zahtijevaju korišćenje standarda BREF EU u svom zakonodavstvu kao osnov za izdavanje integrisanih dozvola
95 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2017. 18:20h

Evropska unija juče je odobrila ažuriran skup obavezujućih standarda za termoelektrane koje uključuju nove, strože granice zagađenosti, saopšteno je iz Grin houma

Standarde poznate kao LCP BREF usvojio je juče Komitet za odobrenje tehničkih standarda.

“Ovi standardi ne odnose se na emisije CO2, kao ni druge gasove sa efektom staklene bašte, pa samim tim neće pomoći zemljama da ispune obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma u Parizu.

Međutim, usvajanje ovih standarda spriječiće hiljade prijevremenih smrti u Evropi izazvanih zagađenjem vazduha elektranama na ugalj, ograničavanjem emisija sumpor dioksida, emisija praškastih odnosno suspendovanih čestica, kao i emisija azotnih oksida, vodonik hlorida, vodonik fluorida i žive”, kazali su iz Grin houma.

Dodaju da pojedine zemlje zapadnog Balkana, među kojima i Crna Gora, već zahtijevaju korišćenje standarda BREF EU u svom zakonodavstvu kao osnov za izdavanje integrisanih dozvola.

“Kao rezultat toga, odmah nakon objavljivanja novih standarda u Službenom listu EU, oni ́će se primjenjivati na nova postrojenja u najvećem dijelu regiona. Zbog toga, vlasti u BiH, Kosovu, Makedoniji, Srbiji, kao i Crnoj Gori - koje planiraju nove elektrane na ugalj moraju ponovo razmotriti investicione planove”, kazali su iz Grin houma.

Bonus video: