Keković: Ekonomsko-socijalni položaj i uslovi rada ne odgovaraju 21. vijeku

„Atmosfera u kojoj će radnici dočekati Praznik rada sigurno neće biti slavljenička. Svi smo se prilično uspavali, jer moramo da shvatimo da ako ne dignemo glas za svoja prava biće iz dana u dan sve manja“, ocijenio je Keković
105 pregleda 11 komentar(a)
USSCG, Srđa Keković, Foto: Luka Zeković
USSCG, Srđa Keković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2017. 17:23h

Unija slobodnih sindikata(USS) organizovaće u ponedeljak povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada tradicionalnu protesnu šetnju kak obi skrenula pažnju na probleme sa kojima se radnci suočavaju.

Rukovodstvo te sindikalne organizacije najavilo je danas na konferenciji za novinare da se ovogodišnja šetnja organizuje pod sloganom “Vratite nam dostojanstveni rad”.

Generalni sekretar Unije Srđa Keković da je ekonomsko-socijalni položaj radnika i uslovi rada ne odgovaraju 21. vijeku, te da je položaj zaposlenih iz godine u godinu sve gori.

“Naša obaveza je da na to skrećemo pažnju. Unija, kao dio međunarodnog sindikalnog pokreta, ima obavezu da obilježi ovaj dan koji znači početak stvaranja prava i uslova za dostojanstven rad svih zaposlenih na planet.Atmosfera u kojoj će radnici dočekati praznik rada neće biti slavljenička. Svi smo se prilično uspavali, jer moramo da shvatimo da ako ne dignemo glas za svoja prava biće iz dana u dan sve manje” kazao je Keković.

On je kazao da nijesu u komunikaciji sa kolegama iz Saveza samostalnih sindikata (SSSCG) povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

„Mi imamo konceptualnu razliku kada je u pitanju način obilježavanja 1. maja, što smo organizovali protestnom šetnjom“, objasnio je Keković.

On je dodao da su izmjenama Zakona o raduu direktnoj korelaciji sa motom protestne šetnje.

„ O izmjenama zakona se pregovara, ali već četiri godine poslodavačke organizacije u Crnoj Gori zajedno sa Savjetom stranih investitora i Američkom privrednom komorom pokušavaju da zakon o radu predstave kao biznis barijeru .Prave uvertiru da zajedno sa Unijom poslodavaca i eventualno Vladom dodatno umanje prava zaposlenih“ istakao je Keković koji se nada da do toga neće doći.

Zamjenik generalnog sekretara USS Vladimir Pavićević, kazao je da problema ima dosta i da se nadaju da će protestnom šetnjom ukazati na te probleme sa namjerom da se oni što prije dovedu na zadovoljavajuće stanje.

On je posebno istakao problem da veliki broj zaposlenih u velikom broju sektora radi više od 50 sati sedmično i da vrlo često imaju samo jedan dan odmora u dvije sedmice.

“Unija je duži niz godina pokrenula kampanju po pitanju rada praznicima. Izborili smo se da 2014. godine dođe do izmjene zakona u tom pravcu, ali Ministarstvo ekonomije do danas nije donijelo podzakonske akte kojima bi se regulisala ta oblast“ naveo je Pavićević.

On je ukazao na činjenicu da se vrlo često inspekcije proglašavaju nenadležnim po pitanju radnog vremena zbog nepostojanja podzakonskih akata.

POČETAK U 10 ČASOVA

Protestna šetnja počeće u 10 časova ispred Gradske knjižare na Trgu nezavisnosti, nastaviće se Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored Skupštine.

“Učesnici će kasnije ući u ulicu Stanka Dragojevića i odatle u Karađorđevu. Nakon toga, nastaviće šetnju do Gradske knjižare gdje će ujedno biti i završna tačka protesta” kazala je predsjednik Sindikata medija Marijana Camović.

Ona je objasnila da je plan bio da se ispred zgrade Vlade obrate javnosti, ali da im policija nije dozvolila da kroz Karađorđevu ulicu ide kolovoznom trakom već trotoarom.

„Na sjednici kolegijuma Unije odlučimo kako ćemo se odnijeti prema toj odluci“ rekal je Camović.

Bonus video: