Imovina KAP-a sada se može prodavati

Perišić je rekao da je ta naredba umnogome doprinijela uspjehu KAP-a pred Okružnim sudom u Nikoziji i međunarodnim arbitražama
77 pregleda 2 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2017. 17:16h

Okružni sud u Nikoziji na Kipru ukinuo je privremenu mjeru zabrane prodaje i otuđenja imovine Kombinata aluminijuma (KAP) koju je ranije izrekao po tužbi povjerioca En plus grupe, saopštio je stečajni upravnik fabrike Veselin Perišić.

On je kazao da to dokazuje da crnogorski Privredni sud zakonito sprovodi stečajni postupak.

Prema riječima Perišića, Okružni sud u Nikoziji prihvatio je prigovor i pravnu argumentaciju KAP-a i 12. aprila ukinuo privremenu mjeru o zabrani prodaje i otuđenja pokretne i nepokretne imovine podgoričke fabrike, koja je izrečena po tužbi ruske En plus grupe 16. juna 2014.

„Privremena mjera je ukinuta zbog toga što je, prema ocjeni suda, zalazila u oblast stečajnog postupka koji se sprovodi u Crnoj Gori i što postupak pred sudom u Nikoziji, ne samo da se miješa u stečajni proces, nego bi En plus grupu, kao stečajnog povjerioca doveo u povlašćen položaj u odnosu na ostale“, naveo je Perišić.

On je dodao da se i u ovom sudskom postupku pokazao ispravnim i značajnim postupak koji je KAP ranije pokrenuo pred Visokim sudom pravde u Londonu.

Taj sud je u novembru 2014. godine donio naredbu kojom je priznat stečajni postupak koji se vodi nad KAP-om pred Privrednim sudom, kao glavni strani sudski postupak.

Perišić je rekao da je ta naredba umnogome doprinijela uspjehu KAP-a pred Okružnim sudom u Nikoziji i međunarodnim arbitražama koje su vođene po tužbama bivših vlasnika KAP-a En plus grupe, Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC), kao i VT banke (VTB), kao povezanih pravnih lica, protiv KAP-a i Crne Gore.

Arbitražni tribunal u Beču u januaru je odbacio sve tužbene zahtjeve CEAC-a u postupku protiv Crne Gore. CEAC je izgubio spor protiv Crne Gore i pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u julu prošle godine.

Bonus video: