Plantaže: Netačne tvrdnje Rusije, spornih elemenata u vinu ili nema ili su 100 puta manji

Direktor izvoza kompanije "Plantaže" Milan Milutinović je kazao da će ovakva odluka nanijeti veliku direktnu štetu kompaniji, jer je izvoz "Plantaža" u Rusiju činio oko 20 odsto ukupnog izvoza ili sedam do 10 odsto ukupne prodaje
131 pregleda 20 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2017. 14:21h

Direktor izvoza kompanije "Plantaže" Milan Milutinović na vanrednoj konferenciji povodom zabrani izvoza njihovih vina u Rusiju, kazao je da nisu tačni podaci sanitarnih vlasti Ruske federacije jer su oni uzorke iz iste serije vina poslali u tri sertifikovane laboratorije i da su ti nalazi pokazali da spornih sastojaka nema ili su u sto puta manjem procentu od onih koje je objavila ruska sanitarna služba.

Ruska služba "Rospotrebnadzor" zabranila je uvoz u Rusiju crnogorskih vina Plantaže 13. jul jer su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike.

Milutinović je naveo da su prije tri mjeseca dobili dopis ruske sanitarne službe u kojem je navedeno da su na osnovu anonimne dojave izvršili analizu vina koje su, kako su naveli, pokazale više nivoe spornih supstanci.

"Sanitarne vlasti su tada preporučile trgovačkim lancima u Rusiji da povuku iz prodaje naša vina, ali to mnogi nisi uradili. Mi smo uradili dodatne analize uzoraka vina iz iste serije u sertifikovanim laboratorijama CETI u Podgorici, zatim u laboratoriji Bečej koja je u sistemu licenciranih evropskih laboratorija i u najpoznatijoj laboratoriji za vino u Španiji. Kako su nalazi pokazale da spornih elemenata nema ili su sto puta manje od onoga što ruska strana tvrdi da ima, mi smo angažovali advokata i u Moskvi pokrenuli sudski spor protiv odluke da se naše vino povuče iz prodaje. Ročište je zakazano za maj, a ruske vlasti su ne čekajući odluke suda zabranile uvoz naših proizvoda", kazao je Milutinović.

On je kazao da će ovakva odluka nanijeti veliku direktnu štetu kompaniji jer je izvoz "Plantaža" u Rusiju činio oko 20 odsto ukupnog izvoza ili sedam do 10 odsto ukupne prodaje. Plantaže su na tržištu Rusije u proteklih pet godina prodale 10 miliona flaširanih proizvoda.

"Mnogo veća šteta nanijeta je našem brendu zbog ovakvih optužbi. Mi izvozimo u 42 zemlje svijete, neke od njih imaju najstrožije kriterijume kvaliteta i nikada nismo imali ovakvih problema. Želim da poručim našim potrošačima da smo mi prva vinarska kompanija u regionu koja je usvojila ISO standarde kvaliteta još 1996. godine i da nam je kvalitet naših proizvoda najvažniji. Vjerujemo da će potrošači i dalje znati da cijene kvalitet naših proizvoda", kazao je Milutinović.

Na pitanje da li je moguća tužba protiv ruskih vlasti za naknadu štete ako se u nastavku sudskog postupka dokaže da analize njihovih službi nijesu tačne, Milutinović je kazao da je to moguće.

Bonus video: