Perišić: Sud u Nikoziji prihvatio prigovor KAP-a

"Privremena mjera je ukinuta zbog toga što je, po ocjeni Suda, zalazila u oblast stečajnog postupka koji se sprovodi u Crnoj Gori..."
90 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin Perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2017. 11:51h

Okružni sud u Nikoziji, na Kipru, prihvatio je prigovor KAP-a u stečaju i ukinuo privremenu mjeru koju je ranije izdao po tužbi stečajnog povjerioca En+Group Limited 16. juna 2014.godine, o zabrani prodaje i otuđenja pokretne i nepokretne imovine Kombinata aluminijuma Podgorica, saopštio je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić

"Privremena mjera je ukinuta zbog toga što je, po ocjeni Suda, zalazila u oblast stečajnog postupka koji se sprovodi u Crnoj Gori, i što postupak pred sudom u Nikoziji ne samo što se miješa u proces stečaja koji sprovodi Privredni sud Crne Gore, nego bi se tužilac En+Group Limited, kao stečajni povjerilac, doveo u povlašćen položaj u odnosu na ostale stečajne povjerioce", naveo je Perišić.

Dodaje da je presuda Okružnog suda u Nikoziji "dokaz da Privredni sud Crne Gore i stečajni upravnik sprovode stečajni postupak nad Kombinatom aluminijuma Podgorica na zakonit način".

"I u ovom sudskom postupku se pokazao ispravnim i značajnim postupak koji je Kombinat aluminijuma Podgorica u stečaju ranije pokrenuo pred Visokim sudom pravde u Londonu, koji je 19. 11. 2014. godine donio Naredbu kojom je priznat stečajni postupak koji se vodi nad KAP-om pred Privrednim sudom Crne Gore kao glavni strani sudski postupak. Ova Naredba je umnogome doprinijela uspjehu KAP-a u stečaju pred Okružnim sudom u Nikoziji, i pred međunarodnim arbitražama koje su vođene po tužbama stečajnih povjerilaca En+Group Limited, Ceac Holding Limited i VTB Banke kao povezanih pravnih lica, protiv Kombinata aluminijuma Podgorica a.d. u stečaju i Države Crne Gore", zaključio je Perišić.

Bonus video: