Bojanić: Đukanović je za Primorku sve znao i dao zeleno svjetlo

Prema dopisu predsjednika borda Melgonia Primorke sve je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu finansija
99 pregleda 10 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Arhiva Vijesti
Mladen Bojanić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2017. 07:34h

Predsjednik Odbora direktora Melgonia Primorke Svetozar Marković je 19. novembra 2009. poslao informaciju Ministarstvu finansija u kojoj je naveo da je državna pomoć u vidu garancije samo prva faza saradnje sa Vladom, a da druga treba da bude ugovor o javno privatnom partnerstvu. Za to je, kako navodi, na osnovu pisane incijative dobio usmenu saglasnost tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i tadašnjeg ministra finansija Igora Lukšića.

On je napisao da je usmena saglasnost od njih dobijena na sastanku 18. novembra 2009.

U informaciji, koju je u emisiji Reflektor Televizije Vijesti, pokazao bivši poslanik Mladen Bojanić, navedeno je da program prestrukturiranja Primorke za koji je data garancija, predviđa da će se "projekat Primorka zaštititi od eventualnog negativnog uticaja istorije Krisme tako što će se u određenom momentu formirati nova kompanija van sistema pravno povezanih lica sistema Krisme".

Vlasnik Krisme je Nebojša Bošković čije su dvije firme u sastavu Krisma grupe u tom trenutku bile u stečaju. Marković time obavještava Ministarstvo finansija kako će izbjeći povezivanje sa firmama koje je prethodno uništio isti vlasnik.

U slučaju Melgonie, zbog toga što je Vlada 2010. firmi dala garancije prošle sedmice je privedeno 12 osoba, među kojima i Bošković.

U informaciji je navedeno i da je sastanak 18. novembra održan kod pomoćnika ministra finansija za trezor Borisa Buškovića uz prisustvo predstavnika NLB banke i grupe kompanija Krisma.

Bojanić je "Vijestima" dao i zaključke Ministarstva finansija od 8. jula 2010. kojim se izdaje garancija. U jednom od zaključaka se zadužuje Melgonia Primorka da Ministarstvu finansija dostavlja sve naloge za plaćanja u vezi sa kreditom i da nakon uplata o tome informiše taj resor.

Podsjetio je i na saopštenje iz novembra 2012. u kome je navedeno da je novac iz spornog kredita Melgonia Primorka upotrijebila za investiciona ulaganja pokretanje proizvodnje i isplatu obaveza prema radnicima - zaostale zarade, socijalni program i povezivanje radnog staža.

Međutim, Bojaniću je u julu 2015. na poslaničko pitanje tada novi ministar finansija Radoje Žugić odgovorio da Melgonia nije dostavljala Ministarstvu finansija naloge za plaćanja, niti ga je informisala o uplatama po kreditu za koji je izdata garancija od četiri miliona eura.

Dostavljeno je da program prestrukturiranja, na osnovu kojeg je izdata garancija, ne sadrži socijalni program niti spisak zaposlenih koji bi bili njime obuhvaćeni. Ova dokumenta dokazuju da Ministarstvo finansija nije kontorolisalo Primorku i da je 2012. obmanulo javnost da je Melgonia ispunila obaveze.

Predstavnik radnika Dževdet Begzić je sinoć saopštio da oni nijesu dobili taj novac.

Bonus video: