Afera Telekom: Bivši direktori Mađar telekoma priznali da su podmićivali makedonske političare

Kako su prenijeli makedonski mediji, bivši izvršni direktor "Madjar telekoma" Elek Štraub platitiće 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju te firme Andreas Balog 150.000 dolara
169 pregleda 18 komentar(a)
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Dojče Telekom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.04.2017. 11:53h

Dvojica bivših direktora "Mađar telekoma" koji je većinski vlasnik "Makedonskog telekoma", saglasili su se da plate novčanu kaznu u SAD zbog potkupljivanja makedonskih političara. Kako su prenijeli makedonski mediji, bivši izvršni direktor "Madjar telekoma" Elek Štraub platitiće 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju te firme Andreas Balog 150.000 dolara. Izrečena im je i petogodišnja zabrana rada i obavljanja funkcija u akcionarskim društvima, objavila je Američka komisija za hartije od vrijednosti. Direktori "Mađar telekoma" su pred njujorškim sudom bili optuženi da su, s ciljem da spriječe konkurenciju na tržištu, predvodili tajne pregovore s tadašnjim premijerom Makedonije Vladimirom Bučkovskim i s drugim političarima, uključujući i tadašnji opozicioni VMRO DPMNE. Direktor Odjeljenja za istragu Komisije za hartije od vrijednosti Stefan Avakian je rekao da se u februaru i treći direktor "Mađar telekoma" pogodio sa sudom da plati novčanu kaznu od 60.000 dolara, čime je priznao da je falsifikovao dokumenta kompanije radi plaćanja mita makedonskim političarima. Prethodno je u prvom sudskom postupku u Njujorku "Mađar telekom" decembra 2011. osuđen da plati 95 miliona dolara kazne. Sud u Njujorku je potom nastavio da goni direktore "Mađar telekoma" koji je vlasnik naveće telekomunikacione kompanije u Makedoniji. U tom postupku je svjedočio i bivši šef makedonske obavještajne službe Stefan Bogoevski. Oni su, po optužnici, podmićivali i vladajuće i opozicione makedonske političare da bi prednost na tržištu sačuvali i u slučaju promjene vlasti. Kako napominju makedonski mediji, u Makedoniji zbog toga niје gonjen ni jedan direktor niti političar.

Vlasti SAD su utvrdile i da je Mađar telekom pri kupovini Crnogorsko Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Američke vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik Borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u sklapanja ugovora, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Đukanović “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Bonus video: