Poništen tender za prodaju akcija Luke Bar

Za 30 odsto državnih akcija Luke Bar Poljaci su nudili 8,5 miliona eura
226 pregleda 16 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.04.2017. 14:04h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odlučio je da poništi tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar.

Razlog je, kako tvrde, to što nijesu zadovoljni ponudom Poljaka.

Takva odluka suprotna je preporuci Tenderske komisije za privatizaciju da se usvoji ponuda jedinog ponuđača - "OT Logistics" iz Poljske.

"Uprkos činjenici da je ponudu za akcije dostavio kredibilni investitor iz Evropske unije – "OT Logistics" iz Poljske, cilj privatizacije ne bi mogao biti ostvaren jer ponuda u ovom trenutku ne obezbjeđuje ono što su državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu", saopšteno je iz Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte na čijem je čelu premijer Duško Marković.

Za 30 odsto akcija Luke Bar Poljaci su nudili 8,5 miliona eura.

Kupoprodajna cijena je u pregovorima povećana sa 41,69 na 50 centi po dionici, ali je OTL trogodišnje investicije smanjio sa inicijalnih 17 na 14 miliona eura.

"Tokom diskusije zaključeno je da je dosadašnji tok procesa privatizacije bio transparentan i u skladu sa propisima. Posebno je apostrofiran kvalitetan socijalni program koji je zaposlenima u "Luci Bar“ obezbijeđen ponudom. Ocijenjeno je, međutim, da će se završetkom obnove željezničke infrastrukture na pruzi Bar – Podgorica – Vrbnica i dalje kroz Republiku Srbiju kao i gradnjom autoputa steći povoljniji uslovi za bolju valorizacju Luke Bar kao jednog od ključnih strateških resursa Crne Gore", naglasii su iz Vladinog Savjeta.

Savjet je zadužio Tend komisiju da proglasi neuspjelim i pokušaj prodaje 51 odsto akcija Montecarga.

Bonus video: