Nagomilani gubitak MA skoro 72 miliona

Izvještaj o poslovanju pokazuje da je Montenegro erlajns završio prošlu godinu sa gubitkom od 11.473.590 eura, koji je povećan za milion eura u odnosu na 2015. godinu
71 pregleda 41 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.04.2017. 06:37h

Nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns (MA) završila je prošlu godinu sa gubitkom do 11.473.590 eura, čime je nagomilani gubitak dostigao 71.890.821 euro, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju u koji su “Vijesti” imale uvid.

Prošlogodišnji gubitak kompanije, na čijem je čemu tada bila Daliborka Pejović (predsjednik borda) i Zoran Kostić (izvršni direktor), povećan je za milion eura u odnosu na 2015. kada je iznosio 10.386.432 eura.

Skupština akcionara MA 31. januara izabrala je novi Odbor direktora. Za članove novog Odbora izabrani su Nikola Vukićević, šef Direktorata za budžet u Ministarstva finansija, Milica Abramović, rukovodilac Avio-helikopterske jedinice MUP-a, Dragan Popović, kapetan avio-servisa Vlade, Dženan Demić, mašinski inženjer i Miroslav Bjelica, stručnjak iz oblasti bezbjednosti.

Vukićević je imenovan za predsjednik Odbora, umjesto Pejović, dok je 7. februara za izvršnog direktora izabran Živko Banjević koji je zamijenio Kostića.

Banjević je izvršni direktor i direktor operativnih službi i održavanja u kompaniji bio i ranije (2014-2015).

MA ima i neraspoređenu dobit od 328.411 eura, kratokoročne obaveze i rezervisanja iznose 67.083.646, a dugoročne 19.463.552 eura. Kapital kompanije je negativan (-35.672.326 eura). Poslovni prihodi su u odnosu na 2015. godinu smanjeni 3,4 odsto na 65.375.984 eura, a rashodi su povećani skoro tri odsto na 75.604.052 eura.

Ta fima duguje državi 15,38 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa.

Kompanija je početkom aprila podnijela zahtjev za reprogram poreskog duga, shodno Zakonu o reprogramu koji je na snazi od početka godine, ali pošto je koristio državnu pomoć ne može iskoristiti zakonsku mogućnost da plati dug na period od pet godina u jednakim mjesečnim ratama.

Direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša kazao je tada da ta institucija neće odlučivati kako će MA vratiti dug državi, već će se time baviti Vlada.

Analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti” pokazala je da Vlada od osnivanja Montenegro erlajnsa (MA) izdvajala značajna sredstva za opstanak nacionalne aviokompanije i do kraja 2014. godine, po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila je 58,5 miliona eura, dok je zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije, izgubila najmanje 14,3 miliona. To znači da je „minus“ države zbog višegodišnje pomoći avioprevozniku čak 73 miliona eura, a uz to MA ostvaruje gubitak u poslovanju.

MA je odavno ispunio uslove za stečaj, a taj postupak bi mogao pokrenuti bilo ko od povjerilaca, ali je sa njima postignut dogovor da to sada ne rade dok se ne pruži još jedna šansa opstanku kompanije.

“Vijestima” su izvori bliski Vladi početkom februara nezvanično kazali da Montenegro erlajns sada neće otići u stečaj, već će novoj upravi biti pružena posljednja šansa da u narednim mjesecima oporavi kompaniju. Novi izvršni direktor imaće odriješene ruke da se riješi viška zaposlenih i smanji troškove i uredi funkcionisanje kompanije na ekonomičan način.

Najveći problem biće da se uradi nova sistematizacija kako bi se kompanija oslobodila viška zaposlenih. Sada u MA radi preko 400 radnika, dok bi optimalan broj bio oko 250. Novi menadžment tu očekuje najveći otpor jer se među zaposlenima nalazi veliki broj članova porodice, rodbine, kumova i prijatelja visokih državnih funkcionera, kao i sadašnjih i bivših članova uprave MA.

Nacionalni avioprevoznik više ne može da prima direktnu državnu pomoć, zbog čega će nova uprava pokušati da pronađe dodatne izvore prihoda od saradnje sa turističkom privredom.

Potencijalne obaveze oko 34 miliona

U napomenama uz finansijski izvještaj navedeno je da potencijalne obaveze kompanije koje nijesu uključene u bilans stanja, a koje se odnose na kamate po kreditima do kraja roka otplate, kamate za finansijski lizing i zakup aviona na operativni lizing iznose ukupno 34.195.738 eura.

Od toga su obaveze koje se odnose na kamate za kredite kod hipotekarne banke, NLB, CKB i Prve banke 436.314 eura.

Obaveze za kamate za finansijski lizing su 2.796.846 eura, a za zakup aviona na operativni lizing skoro 31 milion eura.

Bonus video: