Rusi opet kupuju stanove i grade u Budvi

U prva tri mjeseca 2017. budvanskom Sekretarijatu za urbanizam je predato više od 30 zahtjeva ruskih državljana koji bi voljeli da grade, uglavnom vile za odmor
457 pregleda 59 komentar(a)
Budva, zgrade, Foto: Vuk Lajović
Budva, zgrade, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.04.2017. 06:31h

Bez obzira na medijsku kampanju protiv Crne Gore, ruskih investitora i kupaca elitnih nekretnina je svaki dan sve više. Punu godinu od kada se intenzivirao proces evroatlantskih integracija sa zvaničnih državnih adresa, iz Moskve stižu oštre izjave da je Crna Gora nepoželjna kako za ruske investitore, tako i za turiste, Budva je ponovo postala omiljena destinacija u kojoj Rusi vole da potroše svoj novac gradeći ili kupujući nekretninu.

To potvrđuje i podatak da je samo u prva tri mjeseca ove godine budvanskom Sekretarijatu za urbanizam predato više od 30 zahtjeva ruskih državljana koji bi voljeli da grade, uglavnom vile za odmor. Rusi su prije deceniju bili ti koji su u Budvi od mještana napravili milionere kupujući najatraktvnije djelove obale, a gotovo da nema zgrade u metropoli turizma u kojoj ne živi barem po desetak ruskih državljana. Nakon ekonomske krize i pada rublje, došlo je minulih godina do zatišja, ali su Rusi i dalje bili ti koji su ne samo dolazili u velikom broju na ljetovanje, već, istina u manjem broju, kupovali nekretnine. Rusi su bili i među ključnim igračima u građevinskom biznisu, pa su bili investitori brojnih stambenih kompleksa, ili stajali iz crnogorskih građevinara, finansijski pomažući biznis.

Da je došlo do ponovnog interesovasnja za kupovinom nekretnina, potvrđuje i podatak da gotovo nema dana da u Upravi za nekretnine ne bude knjiženje na nekoj nekretnini od strane Rusa. Zainteresovani su posebno za gradnju luksuznih kuća u zaleđu, ali i za kupovinu apartmana i stanova u najskupljim budvanskim zgradama, koje su izgrađene ili tek počinju da se grade.

Da su Rusi ponovo postali „omiljeni kupci“, potvrđuje za „Vijesti“ Ana Golubović, direktor prodaje kompleksa "Porto Budva".

„Interesovanje ruskih državljana je u znatnom porastu u posljednje dvije godine, naročito u sferi elitnih nekretnina koje su u fazi izgradnje, kao što je naš novi luksuzni stambeno - poslovni kompleks 'Porto Budva'. Zbog tamošnje političke situacije, pada valute i uvođenja monopola u sve sfere biznisa u Rusiji, mnogi privatnici prinuđeni su da svoj kapital i biznis presele izvan granica domovine, pri tom su najpoželjnije destinacije države koje nemaju naročito bliske diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom. Ranije je to bila Njemačka, Kambodža, Tajland, danas je to Crna Gora, koja im je svakako mnogo bliža mentalitetom, kulturom i jezikom“, istakla je Golubović.

Prema njenim riječima bez obzira na medijsku kampanju protiv Crne Gore, ruskih investitora i kupaca elitnih nekretnina je svaki dan sve više.

„Ovo je druga zima da prodaja i interesovanje za luksuzne stanove od strane državljana RF u našem kompleksu nije opala u odnosu na ljetnju sezonu. Smatram da bez obzira na negativnu kampanju Rusi, koji godinama posjećuju Crnu Goru ili posjeduju nepokretnosti odlično znaju da su ovdje svi narodi dobrodošli, a naročito Rusi. Bez obzira na politiku, svaki biznismen će investirati svoj novac tamo gdje postoji ekonomska stabilnost, isplativost. Očekujemo veoma uspješnu sezonu, kada je riječ o prodaji nekretnina“, ocijenila je Golubović.

Da je interesovanje Rusa za kupovinu elitnih nekretnina veliko svjedoče i podaci iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine, gdje je rezidencijalani kompleks na Zavali „Dukley gardens“, ali i poslovno-stambeni kompleks „Dukley residence“ nadomak Staroga grada, dobio nove stanara iz ove države. Poznato je da cijena kvadrata apartmana u ovim kompleksima i pored krize na tržištu nekretnina nikada nije bila ispod 5.000 eura.

I podaci iz školskih ustanova da nema odjeljena u kome nema najmanje po par ruskih đaka, potvrđuje da su se Rusi odmaćili u prijestonici turizma.

TO: 200.000 Rusa prošle godine ljetovalo u Budvi

Rusi su ključni u strukturi gostiju koji posjete Budvu.

„U 2016. godini u Budvi su najbrojniji bili, kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama, turisti iz Rusije, čiji je broj dolazaka iznosio 201.950, što je pet odsto više nego 2015. Ruski turisti su tokom minule godine ostvarili 1.601.954 noćenja, što je za četiri odsto više nego 2015. godine“, saopštili su iz budvanske Turističke organizacije. Pojedine procjene govore da ima preko 20.000 Rusa nastanjenih u Crnoj Gori.

Bonus video: