Milovac: Radulović uspio da demantuje sam sebe, besprizorno obmanjuje javnost

"U svega dvije sedmice ministar Radulović je prezentovao predlog zakona, onda demantovao da on postoji, najavio nacrt novog zakona i javnu raspravu i organizovao okrugli sto na kome su stručnjaci raspravljali o predlogu koji ne postiji, ako je vjerovati ministru Raduloviću
94 pregleda 11 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.04.2017. 12:35h

U jučerašnjoj izjavi za javnost ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića povodom novog zakona o planiranju i uređenju koja je data nakon sjednice Vlade, ministar je uspio da demantuje sam sebe i potvdi ono na šta je MANS već upozorio, a to je da se zakon izrađuje daleko od očiju javnosti i da do sada nije organizovana kvalitetna javna rasprava, saopšto je danas Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra NVO MANS.

"Podsjećamo da je ministar Radulović, 10. aprila održao konferenciju za medije na kojoj je prezentovao Predlog Zakona o planiranju i uređenju, naglasivši da se radi o tekstu koji je već prošao javnu raspravu 2015. godine, ali da je rad na njemu bio "produžen zbog velikog broja sugestija za unapređenje teksta Zakona pristiglih tokom i nakon održavanja Javne rasprave i okruglih stolova". Juče, 10 dana nakon toga, ministar Radulović je na sjednici Vlade saopštio da Nacrt zakona još uvijek nije utvrđen, da će to biti urađeno u "narednih nekoliko dana" i da će nakon toga zakon biti poslat na javnu raspravu", istakao je Milovac.

On je dodao da ukoliko zakon još uvijek ne postoji ni u formi nacrta, šta onda predstavlja dokument Predloga Zakona koji se nalazi na sajtu MORT-a i šta je prezentovano na okruglom stolu u Privrednoj komori koja je bila zatvorena za javnost.

"Dakle, u svega dvije sedmice ministar Radulović je prezentovao predlog zakona, onda demantovao da on postoji, najavio nacrt novog zakona i javnu raspravu i organizovao okrugli sto na kome su stručnjaci raspravljali o predlogu koji ne postiji, ako je vjerovati ministru Raduloviću. Istovremeno, na sajtu MORT-a se nalazi i dokument "Spisak zakona i strateških dokumenata" o kojima će MORT organizovati javnu raspravu u 2017. godini. Zanimljivo je da Zakona o planiranju i uređenju nema na tom spisku, što ukazuje na namjeru ministra Radulovića da ovaj zakon "progura" uz minimum učešća javnosti. Veoma smo zabrinuti, ne samo što ministar Radulović u kontinuitetu bezprizorno obmanjuje javnost jer je to praksa koja se odomaćila na funkciji koju obavlja, već prije svega zbog činjenice da se i dalje istrajava na zakonskim rješenjima za koja se već može tvrditi da nemaju uporište u javnom interesu", rekao je Milovac.

On je poručio i da MANS očekuje da se o važnom pitanju kakvo je uređenje prostora povede ozbiljna rasprava, lišena obmana i zbunjivanja javnosti, a iznad svega lišena svijesti da nečiji privatni interes ikada može doći iznad javnog interesa.

Bonus video: