Tuženi se pozivaju na zastaru potraživanja

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković kazao je da se tuženi brane zastarom potraživanja jer drugi argumenata nemaju
86 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2017. 14:54h

U Osnovnom sudu juče je saslušan vještak Miloš Miketić i održana glavna rasprava u parnici nekoliko akcionara Elektroprivrede protiv Komisije za hartije od vrijednosti, Centralne depozitarne agencije (CDA), Vlade i Savjeta za privatizaciju. Akcionari su parnicu pokrenuli zbog načina na koji je kompanija A2A otkupila 2009. godine akcije EPCG od manjinskih akcionara.

Iako ovaj sudski proces traje godinama, punomoćnici prvotužene KHOV i trećetužene države, Milivoje Popović i Radomirka Raičević juče su dali prigovor zbog zastarjelosti potraživanja koje se traži tužbom.

Mali akcionari od 2009. traže naknadu štete jer smatraju da im je prilikom kupoprodaje akcije i saldiranja transakcija van sistema CDA naplaćena mnogo veća provizija.

Punomoćnik CDA Mitar Perović predložio je da sud naloži tužilačkoj strani da dostavi ugovore o obavljanju kastodi poslova.

Predstavnica države navela je da spori osnovanost potraživanja i smatra da je nalaz vještaka irelevantan.

Punomoćnik tužilaca Milovan Milošević kazao je da se iz nalaza vještaka finansijske struke utvrđuje da je kastodi agentu tužilaca uplaćeno 0,5 odsto manje od kupoprodajne cijene, a koji iznos se i potražuje tužbom.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković kazao je da se tuženi brane zastarom potraživanja jer drugi argumenata nemaju.

“Kao tužilac u kontinuitetu od 2009. do danas vodim više sudskih procesa, uz podnošenje krivičnih prijava kako protiv sudija, tako protiv i tužilaca, pa samim tim nema ni riječi o terminu zastarjelosti”, rekao je Miličković nakon ročišta.

On je ocijenio da “ tuženi vrše opstrukciju godinama unazad”, ali “stiče utisak da će sudija Arsenije Gatolin biti objektivan, nezavisan i profesionalan”.

Ročište je odloženo za 1. jun do kada bi od Prve banke trebalo da se pribavi izvod o stanju escrow računa A2A, a od NLB banke Ugovori o obavljanju kastodi poslova zaključenih između svih tužilaca i NLB-a.

Bonus video: