Damjanović: Gradnja Veriga da se ne dogovora tajno

Vlada je prošle godine od javnosti pokušala da sakrije detalje pregovora s Azerbejdžancima u vezi sa uslovima za gradnju mosta u Boku
5 komentar(a)
tjesnac Verige, Foto: Siniša Luković
tjesnac Verige, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.04.2017. 18:09h

Poslanik Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da mu dostavi Informaciju o preispitivanju i stvaranju pretpostavki za realizaciju projekta mosta Verige.

Taj dokument Vlada je utvrdila na sjednici 6. aprila, ali ga nije objavila na svom sajtu. Nakon sjednice obaviještena je javnost da će se investitor birati na međunarodnom tenderu, a ne direktnom pogodbom.

Damjanović u dopisu koji je uputio Nurkoviću traži da ga ministar pismeno obavijesti o ishodu razgovora sa predstavnicima Azerbejdžana.

"Ovo imajući u vidu da je Vlada 7. jula prošle godine donijela zaključke povodom tadašnje Informacije o mogućnostima ostvarivanja saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata s Azerbejdžanom”, naveo je Damjanović u dopisu.

On od Nurkovića traži i da ga informiše ko su članovi ekspertskog tima koji je zadužen za aktivnosti u vezi sa izgradnjom mosta Verige.

Nurković je 6. aprila nakon sjednice Vlade saopštio da je Vlada odlučila da izgradnju mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta ponudi investitoru koji će taj posao dobiti na međunarodnom javnom tenderu uz poštovanje zakona o javnim nabavkama. On je tada naveo da se ne može direktno potpisati ugovor sa investitorom, već se moraju poštovati direktive EU i transparentnost postupka.

"Formirali smo tim koji će se baviti pronalaženjem novca da se projekat finansira, jer država nema svoj novac. Velika su interesovanja investitora koji su spremni da investiraju. Taj most je potreban za ekonomski razvoj, za razvoj turizma i život građana. Preliminarni podaci pokazuju da bi koštao 155 miliona eura, ali će izrada glavnog projekta pokazati tačnu cifru. Ako bi našli investitora predložili bismo da nosilac posla bude Monteput", rekao je Nurković.

Vlada je prošle godine od javnosti pokušala da sakrije detaljne informacije o rezultatima pregovora sa Azerbejdžanom u vezi tog posla kojeg su započeli 2014. godine. Tokom pregovora crnogorska strana je nudila Azerbejdžancima da rade projekat bez tendera i mimo zakona o javnim nabavkama. U zalog je nuđen i tunel Sozina.

Predstavnici Azerbejdžana ponudili su Vladi da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura. To bi izvršna vlast finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao po kamati od tri odsto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina.

Ažerbejdžanci su tražili da ih izvršna vlast u tom poslu oslobodi plaćanja poreza, carina, akciza i taksi i da tih dažbina oslobodi i podizvođače. Nosilac kredita bilo bi državno preduzeće Monteput, a u slučaju da on ne može da servisira obaveze, onda bi kredit vratila Vlada. Ponuda iz Azerbejdžana (nacrt ključnih uslova) stigla je 24. maja 2016. godine u Ministarstvo saobraćaja.

Ti podaci o ponudi sadržani su u Informaciji o ostvarivanju saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata sa Azerbejdžanom koju je izvršna vlast usvojila na sjednici krajem juna prošle godine. Azerbejdžanci su predložili da o finalnoj ponudi pregovaraju ekspertski timovi ove dvije države. Da bi se posao realizovao bilo je nužno da se izmijeni međudržavni Sporazum o ekonomskoj saradnji ili da se donese posebni zakon. Ishod daljih razgovora nije poznat.

Bonus video: