Za inovacije u malim firmama 30.000 eura

Povećan iznos koji korisnik može dobiti sa 2.500 na 3.500 eura
95 pregleda 0 komentar(a)
Draženka Božović, Foto: Mek.gov.me
Draženka Božović, Foto: Mek.gov.me
Ažurirano: 17.04.2017. 17:11h

Kroz Program za uvođenje inovativnosti opredijeljeno je 30.000 eura podsticaja za mala i srednja preduzeća u prerađivačkoj industriji, a pojedinačni iznos je ove godine povećan sa 2.500 eura na 3.500 eura, rekla je "Vijestima" portparolka Ministarstva ekonomije Draženka Božović.

"Mala i srednja preduzeća u prerađivačkoj industriji imaju priliku da i ove, kao i prethodne godine, unaprijede svoje poslovanje uvođenjem inovacija, odnosno jačanjem svojih inovativnih sposobnosti", rekla je Božović i dodala da se javni poziv za ovaj Program, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, očekuje uskoro.

Ona je pojasnila da Program predviđa finansijsku podršku za sufinansiranje dijela troškova angažovanja eksternih konsultanata za inovacije proizvoda, poslovnog procesa, inovacije u organizaciji i inovacije u marketingu. Tu spadaju konsultantske firme, naučno-istraživačke ustanove, naučno-tehnološki parkovi, centri izvrsnosti, inovaciono-preduzetnički centri i poslovni inkubatori.

"Preduzeće može podnijeti jedan zahtjev za realizaciju jedne od ponuđenih inovativnih aktivnosti koja može uključivati izradu tehničke dokumentacije/rješenja za razvoj proizvoda, izradu i testiranje prototipa proizvoda, izradu alata i ICT i softverskih rješenja za razvoj novog i poboljšanje procesa proizvodnje/isporuke, razvoj novog ili poboljšanog metoda organizacije poslovanja, izradu tehničke dokumentacije za dizajn proizvoda kao i prototip dizajna u digitalnoj formi i izradu tehničkog ili softverskog rješenja za metod distribucije i formiranja cijena“, kazala je Božović.

U prvoj fazi preduzeće dostavlja ponudu usluga za realizaciju inovativne aktivnosti sa pratećom dokumentacijom, a nakon pozitivne ocjene, počinje sa realizacijom inovativne aktivnosti u saradnji sa konsultantom.

"Nakon realizacije aktivnosti preduzeće finansira troškove eksternog konsultanta u visini od 100 odsto, a zatim traži povraćaj u visini od maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez poreza na dodatu vrijednost, odnosno do 3.500 eura", navela je Bećirovićeva.

Imajući u vidu da je, kako je kazala, u Crnoj Gori niži stepen uvođenja inovacija u privredi, kao i saradnja sa naučno-istraživačkim institucijama na planu razvoja inovacija, dizajniran je Program koji ima za cilj da poboljša inovativne sposobnosti malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji odnosno da unaprijedi razvoj i uvođenje inovacija uz korišćenje konsultanskih usluga.

"Na taj način bi se unaprijedila saradnja privrede i nauke, inovativni potencijali zaposlenih u preduzećima, modernizacija poslovanja, efikasnost, produktivnost, prihodi i u krajnjem konkurentnost preduzeća“, kazala je Božovićeva.

Ovo je, kako je podsjetila, jedan od devet programa koji se promoviše kroz nedavno pokrenuti Biznis karavan - projekat koji ima za cilj da informiše privrednike iz svih opština o programima koje Ministarstvo ekonomije sprovodi.

Bonus video: