Na popravnom 7,5 miliona eura

Direkcija za gradnju puta Ulcinj - Krute izabrala Bemax, komisija utvrdila nepravilnosti i ponude se ponovo ocjenjuju
0 komentar(a)
Savo Parača, Foto: Arhiva “Vijesti”
Savo Parača, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 17.04.2017. 16:03h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je tri žalbe firmi Met&alu plast - Danilovgrad, Tehnoput MNE Podgorica i Zajedničke ponude Putevi - Bar i poništila rješenje Ministarstva saobraćaja, odnosno, Direkcije za saobraćaj o izboru najpovoljnije ponude na tenderu za izvođenje radova na rekonstrukciji magistralnog puta Ulcinj - Sukobin, na dionici Ulcinj - Krute, i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje.

Procijenjena vrijednost nabavke je 7,5 miliona eura, a naručilac sporne nabavke je kao najpovoljniju izabrao ponudu Bemaxa. Drugorangirana ponuda je Puteva iz Bara, dok je ponuda danilovgradskog Met&alu plasta odbijena kao neispravna.

Direkciji za saobraćaj, kojom rukovodi Savo Parača, naloženo je da u roku od 15 dana donese zakonitu odluku, a po pravosnažnosti ovog rješenja Državne komisije naručilac sporne nabavke će svakom od tri žalioca morati da za troškove postupka isplati po 13,4 hiljade eura (u iznos uračunati troškovi advokata), ili ukupno nešto više od 40 hiljada eura.

Državna komisija je utvrdila da je naručilac pobijanim rješenjem neosnovano kao neispravnu odbio ponudu Met&alu plasta iz razloga što je u rubrikama jedinična cijena bez PDV-a, pored vrijednosti izraženih brojem upisao i oznaku za euro.

Osnovan je bio i žalbeni navod žalioca Zajednička ponuda Putevi Bar da obrazloženje pobijanog rješenja nije u skladu sa članom Zakona o opštem upravnom postupku jer ne sadrži razloge zbog kojih naručilac nije razmatrao primjedbe njegovog ovlašćenog predstavnika iznijete prilikom javnog otvaranja na ponude Met&alu plasta i Tehnoputa MNE, već samo na ponudu Bemaxa.

Takođe, Državna komisija je našla da je osnovan žalbeni navod žalioca Tehnoput MNE da obrazloženje pobijanog rješenja nije u skladu sa prethodno navedenim Zakonom, u pogledu razmatranja primjedbi, svih ponuđača datih na javnom otvaranju ponuda.

Bonus video: