Kinezima oprostili PDV od 22 miliona

Prema Zakonu o izgradnji autoputa kineski izvođač radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) Crnoj Gori ne plaća nikakve poreze, niti doprinose za radnike iz Kine, kao ni carine.
78 pregleda 42 komentar(a)
Kinezi autoput, Foto: Zoran Đurić
Kinezi autoput, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2017. 06:56h

Promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), za dvije godine (2015. i 2016) je iznosio 118,27 miliona eura, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Kad se primijeni stopa PDV-a od 19 odsto na taj iznos, od kineske kompanije CRBC i njenih partnera je od početka izvođenja glavnih radova trebalo da bude naplaćen PDV od ukupno 22,47 miliona eura.

Prema podacima Ministarstva, promet proizvoda i usluga namijenjenih gradnji autoputa u prošloj godini je bio vrijedan 75,57 miliona eura.

To znači da nije naplaćen PDV od 14,3 miliona eura. Promet je u 2015. iznosio 42,7 miliona eura.

“Imajući u vidu da je u ovom projektu država investitor, te da bi u slučaju da se PDV naplaćuje država morala da izmiruje obaveze po tom istom PDV-u, napominjemo da je efekat pomenutog oslobođenja po državni budžet neutralan,” kazali su iz Ministarstva finansija.

Prema Zakonu o izgradnji autoputa kineski izvođač radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) Crnoj Gori ne plaća nikakve poreze, niti doprinose za radnike iz Kine, kao ni carine.

Istim zakonom je definisano i da se podizvođači koje Kinezi angažuju oslobode plaćanja poreza na dobit, PDV-a na materijal i usluge koje koriste prilikom izgradnje, kao i carina na uvoz materijala i robe.

Zahvaljujući ovom rješenju crnogorske kompanije, kojima pripada 30 odsto vrijednosti posla na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare (koja će koštati oko 800 miliona eura), zaradiće nekoliko stotina miliona, pošto neće morati da plaćaju dažbine državi u vidu PDV-a. Biće dužne da plate samo porez i doprinose na dohodak zaposlenih.

Jedno od važnih pitanja koje je potencirano u javnosti je ko kontroliše da li sav promet koji ostvaruju domaći podizvođači ide za izgradnju autoputa ili dio toga koriste za neke druge svrhe u okviru svog poslovanja.

Do sada je Ministarstvo saobraćaja izdalo 61 saglasnost za angažovanje podizvođača, kojima su obuhvaćena 83 preduzeća (od čega su 73 domaća).

Prema preliminarnim podacima izvođača radova domaćim podizvođačima dodijeljeni poslovi vrijedni 239 miliona eura. Ministarstvo saobraćaja je ranije saopštilo da će po završetku projekta biti poznato kolika je vrijednost pojedinačnih ugovora podizvođača.

Firme koje su dobile saglasnosti su Bemax, Geo Max Group, Institut Sigurnost, Ramel, Geoprojekt,Irgo Consulting, Centar za nedestruktivna testiranja i geofiziku, Entasis, Interproject, Hidrocop, Beton Montenegro, Gratom L, Jawel Crna Gora, Exploring, Montenegro Petrol, Cijevna komerc, Čelebić, Frame Project, Geotehnika, Toškovići, Indel inženjering, Civil Engineer, Medix, E3, Ening, Magus, Inženjering put, Televex, Tehnoklima...

Firme su angažovane, između ostalog, za geodetske radove, elektroinstalacije, iskopavanje jama, građevinskim radovima za privremeni kamp i pristupne puteve, bušenje bunara na kampu Moračica...

Ove godine povučeno 6,6 miliona dolara kineskog kredita

Prema podacima Ministarstva finansija od početka godine je povučeno 6,6 miliona dolara (6,2 miliona eura) kredita kojeg je kineska Exim banka odobrila za izgradnju autoputa.

Ovogodišnjim budžetom je planirano da se za tu namjenu potroši oko 193 miliona eura. “U proceduri je novo povlačenje, koje je predviđeno za kraj aprila, u iznosu 5,9 miliona dolara (5,5 miliona eura)”, rekli su iz Ministarstva finansija.

Plan je bio da se u prošloj godini potroši 240 miliona eura, ali je od januara do oktobra potrošeno svega pet miliona eura. Nakon rebalansa budžeta krajem novembra, ta stavka je bila na oko 32 miliona eura, ali ni ta suma nije potrošena.

Kašnjenje izgradnje autoputa je, između ostalog, jedan od razloga zbog kojeg je rađen rebalans budžeta. Iz Ministarstva finansija su kazali da je do kraja prošle godine ukupno povučeno 199,63 miliona dolara (188,3 miliona eura). Izgradnja autoputa počela je 11. maja 2015.

Kineska Exim banka odobrila je u septembru 2014. Crnoj Gori kredit od oko 944 miliona dolara za gradnju, a preostalih 120 miliona obezbijediće se iz budžeta.

Bonus video: