Šinavatra kupio ostrvo Havaji od Subotića

Šinavatri je prodato zemljište koje Prva banka Aca Đukanovića drži pod hipotekom na iznos od 20 miliona eura
703 pregleda 66 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Arhiva Vijesti
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2017. 05:18h

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, naturalizovani Crnogorac, kupio je za 24 miliona eura jugoistočni dio ostrva Sveti Nikola, od budvanske kompanije San investments iza koje stoje beogradski biznismen Stanko Subotić Cane, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

San investments je zaključio kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom Global TS Montenegro čiji je osnivač i zastupnik Šinavatra.

Ovim je stavljena tačka na višegodišnje spekulacije da je Šinavatra zainteresovan da kupi dio najvećeg crnogorskog ostrva i kapital uloži u gradnju luksuznog turističkog kompleksa.

Prodato je zemljište koje Prva banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a Mila Đukanovića, drži pod hipotekom na iznos od 20 miliona eura, na koliko se kreditno zadužila firma San investments.

Šinavatra, koga je Forbs označio kao najbogatijeg Crnogorca, sa bogatstvom procijenjenim na 1,6 milijardi dolara, postaće vlasnik 37 hiljada kvadrata zemlje na popularnim Havajima, koje je Subotićeva firma prije deceniju trgovala od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića, za šta mu je platila 20 miliona eura, podižući kredit kod Prve banke.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama redovan gost na Svetom Stefanu, s obzirom na to da je u poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija Adriatic properties zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Pošto je zbačen 2006, Taksin je pobjegao sa Tajlanda da ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu. Njegov dolazak u Crnu Goru mediji su povezivali sa bliskim vezama sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

Jugoistočni dio ostrva, okrenut ka Budvi, koje je Subotić, inače prijatelj Đukanovića, krajem 2007. "trgovao" od Đorđevića, Prva banka je dva puta nudila na prodaju zbog nevraćanja kredita.

San investments, kako stoji u evidenciji Uprave za nekretnine je u dva navrata od Prve banke uzimao kredit, prvi put krajem janura 2008. od 14,2 miliona eura, da bi se iste godine u maju zadužio za dodatnih pet miliona eura.

Kao zalog Prvoj banci dat je zemljišni kompleks na ostrvu, na koji i danas stoje upisane hipoteke Đukanovićeve banke.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. osujećena je realizacija jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete.

Zbog nevraćenog kredita Prva banka raspisuje u januru 2009. prvu licitaciju za prodaju ostrva i dio ostrva nudi po cijeni od 28 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih, što se i ponovilo i na drugoj licitaciji krajem maja 2009. kada je cijena ostrva bila 21 milon eura.

Crnogorski mediji početkom janura 2010, kada je osnovana firma San investments objavili su da je Subotić vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je i vratio kredit Prvoj banci, zbog čega je banka i obustavila vansudsku prodaju. I pored te činjenice banka Aca Đukanovića i dalje drži hipoteku nad ovim dijelom ostrva.

Šinavatra planira da gradi turističke kapacitete i marinu

Šinavatri će na ostrvu Sveti Nikola, ukoliko bude usvojen Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, koji je izradio podgorički Republički zadvod za urbanizam u vlasništvu Aca Đukanovića, biti omogućena gradnja turističkih kapaciteta i marine.

Planskim dokumentom koji čeka verifikaciju državnog parlamenta, na dijelu ostrava koje je u vlasništvu San investmentsa biće moguće graditi kapacitete sa ukupno 750 kreveta kao i marina od 150 vezova.

Ostatak ostrava, koji je takođe u privatnim rukama, odnosno vlasnici su starosjedioci i nekoliko firmi, je ostavljeno kao zelena površina.

Bonus video: