Grin Houm: Gradnja nove TE sve rizičnija

“Cijeli proces je bio pod ogromnim pritiskom od strane industrijskih lobista, pa čak i sada kad je dogovoren završni dokument - godina kasnije - industrije koje zagađuju i još neke države članice otvoreno pokušavaju da spriječe da ovaj dokument bude usvojen”, navode iz Grin houma
98 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.04.2017. 17:43h

Na sastanku Evropskog komiteta 28. aprila očekuje se usvajanje LCP BREF dokumenta, odnosno Direktive o industrijskim emisijama kojom se definišu još niže granične vrijednosti emisija zagađujućih materija iz postrojenja na ugalj, saopštili su iz Grin houma.

“Nacionalne vlade odlučiće 28. aprila o usvajanju revidiranog evropskog dokumenta o ekološkim standardima - „revidirani LCP BREF dokument“ kojim se planira ograničiti emisija zagađujućih materija iz termoelektrana širom Evrope i tako obezbijediti bolji kvalitet vazduha”, rekli su iz Grin houma.

Dodaju da je LCP BREF važan dokument sa ogromnim potencijalom da prisili najveće industrijske zagađivače EU da smanje zagađenje.

“Cijeli proces je bio pod ogromnim pritiskom od strane industrijskih lobista, pa čak i sada kad je dogovoren završni dokument - godina kasnije - industrije koje zagađuju i još neke države članice otvoreno pokušavaju da spriječe da ovaj dokument bude usvojen”, navode iz Grin houma.

Podsjećaju da projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima nije usklađen sa BAT (najbolje dostupnim tehnologijama) koje će biti revidirane ovim novim dokumentom koji će definisati mnogo niže vrijednosti polutanata koji se smiju emitovati iz termoelektrana. “Crna Gora kao buduća članica EU, moraće da poštuje sve direktive kojima se uređuje oblast zaštite vazduha pa već sada moramo biti svjesni posljedica u slučaju njihovog nepoštovanja. Imajući u vidu praksu koja postoji u zemljama članicama EU, kazne za njihovo nepoštovanje mogu biti izuzetno visoke”, upozoravaju iz Grin houma.

Dodaju da su potencijalni finansijski rizici veliki što može značajno uticati na ekonomsku isplativost ovog projekta.

Bonus video: