Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv direktora A2A

Podnosioci inicijative smatrali da su A2A i Aco Đukanović ucjenjivali EPCG da otkupi njihove akcije u Rudniku uglja
56 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.04.2017. 17:33h

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović odbacila je krivičnu prijavu građanske inicijative "Za nas" protiv članova borda direktora Elektroprivrede Oreste Bramantija, Masima Tiberge, Frančeska Bečelija, izvršnog direktora Tonina Malja i N.N. lica. Građanska inicijativa je predstavnike italijanske kompanije A2A u EPCG sumnjičila za zloupotrebu službenog položaja kada je A2A tražila da EPCG otkupi većinski paket akcija Rudnika uglja Pljevlja koji se nalazi u vlasništvu A2A i Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera.

Radovićeva je utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili to krivično djelo.

Spornu ponudu akcionara Rudnika, koju je EPCG, nakon odluke skupštine društva od 31. januara uzela u razmatranje, je uz Đukanovića, potpisao, Oreste Bramanti, koji je član borda direktora EPCG.

EPCG se nudi 51,69 odsto akcija Rudnika uglja, po cijeni od 6,5 eura, odnosno za ukupno 17 miliona eura.

"GI 'Za nas' se bori svim legitimnim sredstvima za promjenu sistema. Jedan od načina je podnošenje krivičnih prijava za krađu imovine svi građana u Crnoj Gori. Očekivali smo zaštitu građana, a dobili smo odgovor sasvim suprotan od toga“, kazao je "Vijestima" Dragan Sošić, predstavnik GI „Za nas“.

On se pita koga to Specijalno državno tužilaštvo štiti u ovom slučaju.

"Poručujemo im da ćemo nastaviti da svim legalnim i legitimnim sredstvima radimo na promjeni sistema i da u Crnoj Gori konačno dođe do vladavine prava“, zaključio je Sošić.

Shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku podnosioci krivične prijave imaju pravo da u roku od osam dana Vrhovnom državnom tužilaštvu podnesu pritužbu kojom će se zahtijevati preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

Skupština EPCG je 31. januara ove godine usvojila odluku da razmotri predlog A2A i Aca Đukanovića o otkupu većinskog paketa 51,69 odsto po cijeni od 6,5 eura, znatno višoj od tržišne.

Angažovani konsultant prema prvobitnom planu trebalo je da procijeni vrijednost akcija Rudnika do 15. marta, ali će taj postupak biti prolongiran jer još na tenderu nije izabran konsultant koji bi trebalo da obavi procjenu.

A2A posjeduje 39,49 odsto, a Đukanović 12,2 odsto akcija Rudnika uglja.

Zbog namjere kupovine akcija Rudnika, Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj protiv menadžmenta EPCG, po krivičnoj prijavi MANS-a.

Bonus video: