Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka „Durmitor“ na Žabljaku

"Okolnost da su prošle godine park posjećivali ljubitelji prirode iz gotovo cijelog svijeta znak je da je ovaj prostor prepoznat svugdje, da je održiv ali i da ga moramo još više unapređivati", kazao je Pajović
132 pregleda 0 komentar(a)
Socio-ekonomski forum, Foto: Obrad Pješivac
Socio-ekonomski forum, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.04.2017. 12:09h

Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka „Durmitor“, kojim su predsjedavali direktor te institucije Tomo Pajović i savjetnik za razvoj u JPNPCG Veselin Luburić a u radu učestvovali predstavnici lokalnih prava Žabljaka, Šavnika i Mojkovca, LTO iz Žabljaka, predstavnici splavarskih društava, turističkih agencija, GSS CG, i drugi, održan je juče u zgradi Parka na Žabljaku.

Pajović je saopštio da su proišlogodišnji bilansi po prihodima rekordni i da su iznosili skoro 730.000 eura. Od tog iznosa natpolovičan prihod predstavljala je prodaja ulaznica, potov prihodi od raftinga. Rashod je iznosio 386.000 eura.

"Okolnost da su prošle godine park posjećivali ljubitelji prirode iz gotovo cijelog svijeta znak je da je ovaj prostor prepoznat svugdje, da je održiv ali i da ga moramo još više unapređivati", kazao je Pajović.

Veselin Luburić kaže da je svrha ovog foruma efikasnija saradnja na zaštiti, razvoju i promociji koja je u skladu sa praksom evropskih zemalja, a kroz rad ovog tijela JPNPCG nastoji da obezbijedi adekvatno aktivno učešće zainteresovanih strana u procesima funkcionisanja nacionalnih parkova.

"Kroz razne projekte i investicije ovaj i drugi crnogorski Parkovi podizaće svoj nivo. Zato smo posvećeni očuvanju i unapređenju prirode, unapređenju turističke ponude, produbljivanju veza sa domicilnim stanovništvom i njihovom uključivanju u djelovanje parka i turističke privrede", kaže Luburić.

I jedan i drugi izrazili su očekivanja da će restoran pored Crnog jezera biti završen do kraja godine. Ukazali su na poteškoće sa kojima se suočavaju u gradnji ovog objekta ali i kada je u pitanju adaptacija planinarskog doma u Škrci. Kažu da se traže modaliteti kako da se prevaziđe kolizija nadležnosti između NP „Durmitor“ i Uprave za puteve čime bi se pristupilo rješavanju nagomilanih problema sa maloprodajnim i turističkim objektima sa jedne i druge strane mosta na Tari.

Prisutni su bili na stanovištu da najviše treba investirati tamo gdje se ostvaruju najveći prihodi. Tražili su bolje puteve i drugu infrastrukturu za dobrobit posjetilaca, stanovništva i ove institucije.

Bonus video: