Građani platili 232.000 eura za podsticaj investitorima

Vlada je krajem januara 3,5 puta povećala naknadu za podsticanje proizvodnje struje iz OIE, odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,47316 centi. U prošloj godini je povlašćenim proizvođačima za podsticaje isplaćen
104 pregleda 0 komentar(a)
male hidroelektrane, Foto: Shutterstock.com
male hidroelektrane, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.04.2017. 19:28h

Povlašćenim proizvođačima u prva dva mjeseca ove godine isplaćeno je 232.855 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Status povlašćenog proizvođača imaju kompanije Hidroenergija Montenegro (za male hidroelektrane Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama) Sinerdži (mHE Vrelo Bijelo Polje), Igma enerdži (mHE Bradavec Andrijevica) i Kronor (mHE Jara Plav).

Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Vlasnik firme Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Osnivači Kronora su Kroling, Mont Hidro i Normal company Žarka Burića.

Iz COTEE su podsjetili da se visina iznosa naknade za podsticaj proizvodnje električne energije (koji građani plaćaju na računima za struju) od povlašćenih proizvođača obračunava na osnovu čl.24 Zakona o energetici i na osnovu Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje struje iz OIE i VEK.

Vlada je krajem januara 3,5 puta povećala naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i visokoefikasne kogeneracije (VEK), odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,47316 centi.

Opozicione partije osudile su povećanje naknade za OIE i zatražile njeno ukidanje. Ocijenili su da se time stimuliše poslovanje prijatelja i rodbine bivšeg premijera Mila Đukanovića. Sin bivšeg premijera Blažo Đukanović namjerava da gradi dvije mHE i u proceduri je dobijanja građevinske dozvole.

U prošloj godini isplaćen je 2.299.531 euro za podsticaje za proizvodnju struje iz OIE. Od toga je najviše dobila Hidroenergija Montenegro, 1.825.053 eura.

Sinerdži je dobio 212,15 hiljada eura, Igma enerdži 218,4 hiljade, a Kronor 43,9 hiljada eura.

Prema podacima COTEE, u prva dva mjeseca ove godine povlašćeni proizvođači su proizveli 4.704.757 KWh struje ukupne vrijednosti 175.064 eura.

Veliki potrošači plaćaju znatno manju naknadu za struju iz OIE

Veliki potrošači električne energije, Uniprom KAP, Željeznička infrastruktura i Željezara Tosčelik plaćaju znatno manju naknadu za OIE u odnosu na ostale.

Iz COTEE su "Vijestima" kazali da naknada koju KAP plaća za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE iznosi 0,00663 centa za kWh. To je 70 puta manje od podsticaja koji plaćaju domaćinstva i koja iznosi 0,47316 centi. ŽICG plaća pet puta manju naknadu od 0,08185 centi, a Tosčelik skoro pet puta manje, odnosno 0,09673 centa za kWh.

"Visina iznosa naknade za podsticaj proizvodnje električne energije iz OIE definisana je Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE i VEK, i u periodu od 1. 6. 2016. do kraja 2016. godine utvrđivana je na mjesečnom nivou i kretala se od 0,01069 c€/kWh do 0,01140 c€/kWh. U navedenom periodu pravo koje imaju kupci instalisane snage preko 50 MW, koristio je samo KAP (Uniprom)", rekli su iz COTEE.

Dodaju da je stupanjem na snagu izmjena Uredbe, ovo pravo ostvaruju od 1. januara ove godine i Željeznička infrastruktura i Tosčelik.

Bonus video: