Montenegro Airlines podnio zahtjev za reprogram poreskog duga

Ta frima duguje državi 15,38 miliona eura po osnovu poreza
67 pregleda 17 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2017. 18:23h

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns (ME) podnio je danas zahtjev za reprogram poreskog duga, shodno zakonu o reprogramu koji je na snazi od početka godine, ali pošto je koristio državnu pomoć ne može iskoristiti zakonsku mogućnost da plati dug na period od pet godina u jednakim mjesečnim ratama.

Ta fima duguje državi 15,38 miliona eura po osnovu poreza.

Direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša kazao je da ta institucija neće odlučivati kako će ME vratiti dug državi, već će se time baviti Vlada.

"Vlada traži rešenje i trebalo bi uskoro da se pronađe. Ne bih se složio da je stečaj rešenje" kazao je Mugoša.

On nije želio da kaže šta je njegov predlog kako da se riješi pitanje naplate poreskog duga ME uz obrazloženje da ima dosta svojih nadležnosti, te da time treba da se bavi Vlada, Ministarstvo saobraćaja i Odbor direktora nacionalnog avioprevoznika.

Osim ME, Vlada treba da odluči šta će biti sa dugom Željezničkog prevoza, Željezničke infrastrukture i Održavanjem željezničkih voznih sredstava.

Prema posljednjoj crnoj listi koju je objavila PU Željeznička infrastrastruktura duguje 2,91 milion, Željeznički prevoz 2,98 miliona, a održavanje željezničkih voznih sredstava 1, 55 miliona eura.

Dugovanja sva četiri državna preduzeća se odnose na neplaćene poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Mugoša je danas na koferenciji za medije predstavio rezultate povodom završetka javnog poziva Ministarstva finansija za reprogram poreskih potraživanja.

Posebnim zakonom koji je Skupština usvojila krajem prošle godine dužnicima je omogućeno da obaveze prema državi izmire u period od pet godina uz povlasticu da im se otpišu kamate i da 10 odsto duga uplate odmah čim im se odobri reprogram.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog duga objavljen je 15. februara, a 3. aprila je istekao rok za podnošenje zakona. O zahtjevu za reprogram se odlučuje u roku od dva mjeseca.

"Ukupno je podnijeto 5.435 zahtjeva za dug od 184,87 miliona eura. Od tog iznosa na kamate se odnosi 19,95 miliona, dok je osnovni dug 164,92 miliona eura. Pravna lica su podnijela 2.650 zahtjeva, a fizička 2.785 zahtjeva. Lokalna javna preduzeća i ustanove su za reprogram prijavila 12,17 miliona od čega je kamata 327,19 miliona" kazao je Mugoša.

Prema podacima PU najviše zahtjeva za reprogram je podnijeto u Podgorici u ukupnom iznosu od 74,49 miliona, slijede Pljevlja 22,72 miliona, Budva 14,33 miliona, Bar 10,24...

Mugoša je kazao da je jednokratno do sada uplaćeno 1,82 miliona eura, kao i da su 233 obveznika preuzela obrazac N3, ali da još uvijek nijesu podnijeli zahtjev za reprogram. Njihova dugovanja su 14 miliona eura.

Mugoša je saopštio da se sa crne liste PU prijavilo za reprogram 127 firmi sa ukupnim dugom od 101,9 miliona eura.

Na prvom mjestu je Montenegro erlajns sa dugom od 15,38 miliona, zatim Rudnik uglja sa 13,89 miliona, Vektra Montenegro 5,15 miliona, Plantaže 4,18 miliona i Tehnoput sa 3,45 miliona...

Na pitanje koliki je dug aktivnih poreznika kojima prijeti stečaj, Mugoša je kazao da će se znati kada se sumiraju svi podaci.

On je kazao da ne može da komentariše dugovanja firme bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića Global Montenegro, jer je riječ o dugovanju Opštini Budva kojoj treba uputiti to pitanje.

Firma bivšeg premijera je u blokadi već tri godine zbog neplaćenog poreza od 63 hiljade eura.

Mugoša je kazao da se zahvaljujući primjeni zakona o reporogramu očekuje u ovoj godini naplata 28,8 miliona eura.

"Od toga je 16,5 miliona po osnovu jednokratne uplate i 12, 3 miliona po osnovu pet mjesečnih rata. Od 2018. do 2021. godine očekujemo naplatu od 297 miliona po godini i u 2022. 17,3 miliona", rekao je Mugoša.

On je kazao da garantuje da će značajan dio poreskog duga biti naplaćen, jer se radi o poreskim obveznicima koji su u datom trenutku imali teškoće u poslovanju, a nijesu se bavili izbjegavanjem plaćanja poreskih obaveza.

"Velika razlika između budućih stečajeva i onih ranijih je što su ovi sada poreski obveznici aktivni i imaju imovinu i tu ćemo u visokom procentu naplatiti poreski dug" ocijenio je Mugoša.

Bonus video: