Džo Kazadi se vratio u Kombinat

Cilj inovacija američkog stručnjaka je da poboljša kvalitet proizvoda uz manju potrošnju struje i više ekološke standarde
416 pregleda 2 komentar(a)
Džo Kazadi, Foto: Arhiva Vijesti
Džo Kazadi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2017. 18:21h

Bivši direktor Kombinata aluminijuma Amerikanac Džo Kazadi, kao direktor internacionalne kompanije MetSol vratio se u KAP gdje radi na uspostavljanju novih standarda u proizvodnji aluminijuma.

Kazadi je bio izvršni direktor KAP-a, dok su njim rukovodile kompanije Olega Deripaske, u periodu od decembra 2007. do sredine novembra 2008. godine.

MetSol je internacionalna kompanija specijalizovana za sprovođenje tehničkih rješenja i isporuku proizvoda i sistema za povećanje proizvodnje aluminijuma i smanjenje potrošnje električne energije.

„Izvršni direktor MetSola je Kazadi , koji ima više od 30 godina radnog iskustva u industriji aluminijuma i čelika. Tehnički direktor je doktor Drago Jurić iz Australije, sa velikim profesionalnim iskustvom u projektovanju ćelija sa smanjenom potrošnjom električne energije, i koji je učestvovao u rješavanju tehničkih problema u aluminijumskoj industriji na svih pet kontinenata“, kazao je „Vijestima“ Nebojša Dožić, glavni izvršni direktor Uniprom KAP-a.

Kazadi nije u najboljem sjećanju radnici KAP-a jer je podijelio pet otkaza tokom štrajka u februaru 2008. godine.

Te godine je počela kriza aluminijumske industrije, pa je KAP ostvario gubitak od 58 miliona eura.

Dožić je objasnio da KAP sa MetSolom na osnovu ugovora o poslovno-tehnićkoj saradnji radi na projektu višestrukog tačkastog doziranja i trenutno je u fazi testiranja na jednoj ćeliji.

„Nakon završenog testa na jednoj ćeliji koji traje minimum tri mjeseca u zavisnosti od rezultata prelazi na testiranje u okviru grupe ćelija. Cilj ovog projekta je dobijanje aluminijuma visoke čistoće i smanjenje potrošnje električne energije. Takođe, tačkasto doziranje omogućava pokrivanje, odnosno kaptiranje ćelija što je uslov za njihovo priključivanje na kaptazu gasova. Na ovaj način se postiže usklađenost procesa koji se odvija u Elektrolizi sa zahtjevima zakonske regulative iz oblasti integrisanog sprečavanja i kontrole zagađivanja životne sredine“, dodao je Dožić.

Kako je napomenuo, osnovni cilj KAP-a je da pored osavremenjavanja tehnologije i poboljšanja proizvodnih rezultata, dostigne evropske ekološke standarde.

„Osim ovog projekta KAP ima u planu da testira i ostale proizvode iz ponude firme Metsol. Po ovom pitanju KAP trenutno vodi pregovore sa nizom evropskih i kineskih kompanija“, zaključio je Dožić.

Ugašeno 30 sličnih fabrika u svijetu

Dožić je naveo da je u posljednjih deset godina širom svijeta ugašeno 30 fabrika za proizvodnju primarnog aluminijuma od čega više od 50 odsto u poslednje tri godine.

“Očekuje se nastavak ovog trenda kada određenom broju fabrika isteknu povoljni ugovori o snabdijevanju električnom energijom. Stoga, najveći uspjeh Uniproma je što je pored svih složenosti koje danas prate aluminijumsku industriji uspio da održi proces proizvodnje u KAP-u“, istakao je Dožić.

Bonus video: