Prijave za modernizaciju prerađivačke industrije dok se ne potroši 100.000 eura

Nikolić očekuje od crnogorskih preduzetnika da prepoznaju značaj ovog, ali i ostalih programa podrške Ministarstva i ne propuste šansu
278 pregleda 0 komentar(a)
Goran Nikolić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Goran Nikolić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 04.04.2017. 08:57h

Prijave za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, koji je Ministarstvo ekonomije raspisalo 1. aprila, trajaće do utroška raspoloživih 100.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine, rekli su iz tog Vladinog resora.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu Goran Nikolić kazao je za “Vijesti” da očekuje od crnogorskih preduzetnika da prepoznaju značaj ovog, ali i ostalih programa podrške Ministarstva i ne propuste šansu da uz značajnu finansijsku i tehničku podršku unaprijede poslovanje.

Objasnio je da program podrazumijeva sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala privredna društva, odnosno do 10 odsto za srednja privredna društva, bez PDV-a.

“Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, što znači da se vrijednost nabavke opreme kreće u rasponu od 25.000 do 100.000 eura“, kazao je Nikolić.

Preostali potrebni iznos za nabavku opreme obezbjeđuje se kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF).

Nikolić je naveo da je kamatna stopa 3-3,5 odsto na godišnjem nivou uz proporcionalan sistem obračuna kamata, u zavisnosti od teritorijalne pripadnosti privrednog društva. Rok otplate je do 12 godina (uključujući grejs period), grejs period do 4 godine i naknada 0,4 do 0,6 odsto, u zavisnosti od regionalne orijentisanosti preduzeća.

Nikolić je kazao da u slučaju da su ukupni troškovi nabavke opreme veći od 100.000 eura, korisnik može finansirati razliku sopstvenim učešćem ili povećati kreditni zahtjev kod IRF-a.

Ovo je drugi javni poziv za podršku za modernizaciju industrije. Prošlogodišnjim odzivom preduzeća u Ministarstvu nijesu zadovoljni jer je tu mogućnost iskoristilo samo jedno preduzeće.

Bonus video: